Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 13:00 |

Crnadak na samitu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke u Poznanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosn i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv poljskog ministra vanjskih poslova Jaceka Čaputoviča, učestvovat će na Petom samitu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju.

Prvi samit, s ciljem jačanja regionalne saradnje i rješavanja otvorenih pitanja u regiji zapadnog Balkana, održan je u Berlinu 2014. godine. Potom su uslijedili samit u Beču 2015. godine, Parizu 2016. godine i Trstu 2017. godine.

Poljska, ovogodišnja predsjedavajuća Berlinskim procesom, fokus je stavila na četiri oblasti: ekonomiju, agendu povezanosti, civilno društvo (nevladine organizacije, mladi, kultura, nauka...) i bezbjednost.

Planirano je da predstojeći samit oda priznanje za sve pozitivne pomake od prošlog samita u Londonu kao što su napredak u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, sporazum o romingu, deklaracija digitalnog samita, deklaracija o čistoj energiji i aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog ekonomskog prostora.

Akcenat je i na izvršavanju pregleda obaveza sa londonskog samita u oblasti procjene bezbjednosnih rizika i borbe protiv korupcije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar zapadnog Balkana.

U Berlinskom procesu učestvuju zemlje zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU: Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska komisija i Evropska služba za vanjsko djelovanje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo