Svijet     | 03.07.2019. 12:07 |

Afrička unija pozvala na nezavisnu istragu zračnog udara u Tripoliju

FENA Internet

ADDIS ABABA, 3. jula (FENA) - Čelnik Afričke unije Moussa Faki Mahamat u srijedu je osudio zračni udar na prihvatni centar za migrante u libijskoj prijestonici Tripoliju, u kome je ubijeno najmanje 40 ljudi.

Mohamat je u saopćenju za javnost pozvao na nezavisnu istragu zračnog udara po prihvatnom centru Tajoura i istaknuo je da odgovorni za taj "užasni zločin" moraju biti privedeni pravdi, prenosi Associated Press.

Također je zatražio trenutnu objavu primirja u Tripoliju, gdje Libijska nacionalna vojska (LNA) s istoka zemlje pod komandom Kalife Haftara od aprila  izvodi ofanzivu. Njegove snage bore se s milicijama koje su u  savezništvu s nejakom međunarodno priznatom vladom u Tripoliju. 

Vlada u Tripoliju optužila je za napad Haftarove snage. Portparol LNA nije bio odmah dostupan za komentar.

Libija je zahvaćena haosom od invazije koalicije pod vodstvom NATO-a u 2011. godini u kojoj je svrgnut dugogodišnji čelnik države Moammar Gaddafi. Zemljom otada upravljaju dvije međusobno suprotstavljene administracije - jedna sa sjedištem u Tripoliju koja uživa podršku Ujedinjenih nacija, i druga sa sjedištem u istočnom gradu Benghaziju.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo