Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 11:32 |

Vlada USK donosi program mjera za obrazovanje uz očuvanje radnih mjesta

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 3. jula (FENA) - Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj konferenciji za novinare najavili su donošenje programa mjera za stabiliziranje situacije u obrazovanju, koji će podrazumijevati i očuvanje gotovo svih radnih mjesta.

- Nakon izvještaja Komisije za provjeru trenutnog stanja u obrazovanju, donijeli smo nekoliko zaključaka. Formirano radno tijelo će pripremiti program mjera, koje će ići u pravcu svođenja pedagoških standarda u zakonite okvire. Učinit ćemo sve da kroz ovaj program sačuvamo svako radno mjesto, međutim kompletan materijal  Kantonalne inspekcije rada i Budžetske inspekcije ćemo dostaviti nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje - riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić najavio je donošenje hitnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera u najkraćem vremenskom periodu.

- Učinit ćemo sve da prosvjetni radnici zaposleni na neodređeno vrijeme zadrže svoje radne pozicije, iako će neki vjerovatno izgubiti određeni broj časova. Tridesetak zaposlenih je steklo uslove za penziju, dok ćemo posebnu pažnju usmjeriti na situaciju s korištenjem bolovanja - dodao je Omerdić.

Članovi Vlade upozorili su na brojne nelogičnosti i nepravilnosti kada su u pitanju postupci određenih direktora i javne nabavke u osnovnim i srednjim školama.

- Uočili smo brojne nezakonitosti prilikom dodjeljivanja novčane pomoći zbog teških bolesti, tako da ćemo taj sistem morati centralizirati. Imamo i situaciju da su škole iste kvadrature i griju se istim energentom, a troškovi se kreću između 14 i 40 hiljada KM. Tu su i određene informacije o obavljanju određenih poslova u inostranstvu za vrijeme korištenja bolovanja, tako da ćemo morati sve provjeriti i sankcionisati - istakao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Ovim izvještajima dodana je i informacija o značajno manjem broju upisane djece u osnovne škole, pa će tako na području ovog kantona biti najvjerovatnije oko 500 prvačića manje u odnosu na prošlu godinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu