Kultura     | 03.07.2019. 09:20 |

Knjiga.ba - Autobiografski roman 'Koraci' najtraženija knjiga u junu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Autobiografski roman "Koraci", popularnog Adnana Hamidovića Frenkija , najtraženija je knjiga u mjesecu junu u online knjižari Knjiga.ba.

Riječ je o autobiografskom romanu, koji pokriva period od Frenkijeve najranije mladosti do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni. Roman je nastajao prethodnih godinu dana, Frenkie ga je ispripovjedao, a zapisao mladi pisac Boris Lalić. Odmah po objavljivanju ovaj roman je zauzeo vrh ljestvice najtraženijih naslova u ovoj online knjižari.

Na drugom mjestu se nalazi naslov "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu", 3. je "PTSP Spomenar", 4. je naslov "Sve dok ne svane", 5. "Bogati otac, siromašni otac", 6. "Ljetopis o Kralju Tvrtku - roman hronika", 7. "Sa svakim dahom", 8. "Misli i obogati se", 9. "Budni u pet (i vaš je čitav svet)" i 10. "Sretna žena".

Iz online knjižare Knjiga.ba preporučuju i knjigu "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" Marka Attila Hoarea.

Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu, studija je koja govori o odnosu između muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta. Knjiga nastoji objasniti kako su i zašto veliki dijelovi muslimasnkog stanovništva podržali NOP te istažuje dinamiku tog procesa. Ova je knjiga zapravo priča o dvostrukom bosanskom pokretu otpora - NOP-u i muslimasnkom autonomaštvu - o tome kako je prevladao prvi obuhvatajući elemente drugog, kako se to odrazilo na širi jugoslovenski pokret otpora te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslovenske države koja je izronila iz rata i revolucije.

Da bi stekao prevlast u Bosni i Hercegovini, NOP je morao zauzeti BiH gradove; da bi to uradio, morao je pridobiti podršku makar dijela muslimasnkog stanovništva; da bi pak uspio u tome, NOP je morao kooptirati elemente muslimanske elite; da bi dobio podršku svih muslimasnkih slojeva, morao je čvrsto i otvoreno podržati princip bosanske samostalnosti.

U najljepšoj romantičnoj tradiciji Beležnice i Noći u Rodanteu, Nikolas Sparks u knjizi "Sa svakim dahom" priča o slučajnom susretu koji će za dvoje potpuno različitih ljudi postati životna mjera ljubavi.

Houp Anderson se nalazi na prekretnici. Sa trideset šest godina, i dalje je u dugogodišnjoj vezi sa momkom, hirurgom ortopedom, a braka još nema na vidiku. Istovremeno, njenom ocu je nedavno dijagnostikovana teška neurološka bolest, te Houp odlučuje da provede nedjelju dana odmora na Sanset Biču, ostrvcu u Sjevernoj Karolini, kako bi pripremila porodični ljetnjikovac za prodaju i ujedno pretresla neke teške odluke koje se tiču budućnosti...

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Hadžimehmedović: Pomogli smo online rad više od 170 obrazovnih institucija

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo