Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 18:40 |

Više od 12.000 građana TK zatražilo besplatnu pravnu pomoć (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 2. jula (FENA) - Više od 12.000 građana u oko 5.000 predmeta zatražilo je pomoć Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći Tuzlanskog kantona od 2009. godine do danas, istaknuto je danas na svečanosti povodom obilježavanja desete godišnjice rada te ustanove.

Iz godine u godinu broj zahtjeva se povećavao, tako da su predstavnici Zavoda imali 1.717 predmeta pred sudovima i drugim nadležnim organima, s više od 1.300 stranaka.

Zavod je do januara ove godine radio s tri pravna zastupnika, a sada ih je samo dvoje te je početkom godine od Kantonalne vlade zatraženo kadrovsko jačanje, što je i odobreno.

Direktorica Zavoda za pružanje pravne pomoći TK Mersija Jašarević pojasnila je da će u ovoj godini biti zaposlena još dva pravna zastupnika te je ocijenila da će to biti dovoljan broj pravnih zastupnika koji će biti u mogućnosti odgovoriti na zahtjeve građana.

Jašarević je dodala je zastupanjem stranaka pred nadležnim sudovima u 2018. godini, Zavod napravio uštede u kantonalnom budžetu u iznosu većem od 300.000 KM, a mnogo više novca, kanton bi morao izdvojiti za advokatske usluge.

Istaknula je da bi finansijski efekat za budžet kantona bio mnogo povoljniji, ukoliko bi se stvorile zakonske pretpostavke da sudovi po službenoj dužnosti kao branioce angažiraju isključivo pravne zastupnike Zavoda, uzimajući u obzir i socijalni status osumnjičenih i optuženih osoba.

Ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Ivana Kulić kaže da je to dobra praksa koju je Vlada TK imala namjeru primijeniti i u Tuzlanskom kantonu.

Međutim, valja promijeniti odgovarajući zakon u Federalnom parlamentu, zašto u posljednje tri do četiri godine nije pokazan interes.

- Federalni Zakon o krivičnom postupku propisuje da listu branilaca donosi Ministarstvo pravosuđa sa Zavodom i Advokatskom komorom, a mi bismo sve nadležnosti dali ovom zavodu da isključivo i samo oni obavljaju te poslove što bi bila dobra ideja - naglasila je ministrica.

I ona je iznijela mišljenje da bi se napravile još značajnije budžetske uštede ukoliko bi se zaposlio i veći broj pravnih zastupnika, ali to su federalni propisi čije su izmjene inicirali iz Tuzlanskog kantona, no to još nije urađeno.

Besplatne usluge Zavoda za pružanje pravne pomoći TK mogu dobiti nezaposleni, penzioneri s najnižom penzijom, i djeca bez roditeljskog staranja.

U tu kategoriju spadaju i građani slabog imovinskog stanja, što podrazumijeva da nemaju prihode veće od 25 posto prosječne plate u Federaciji BiH i da ne posjeduju nekretnine.

Pogledajte http://fena.ba/video/3134/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1sYsxK1Aj_ZiWW6VhX4nIEMMcD3Ww7XMn?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada KSB usvojila Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (VIDEO)

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

CGS Livno: Besplatni pravni savjeti i pomoć za radnike i sindikate

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu