Stranačke aktivnosti     | 02.07.2019. 15:42 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Mirsad Čamdžić: Promijeniti Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik SDA Hamdija Abdić zatražio je izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, po kojoj bi Bihać i Velika Kladuša dobili nova sredstva. Zastupnici Naše stranke su glasali protiv tog prijedloga.

„Migrantska situacija u USK je vanredno stanje koje treba regulirati vanrednim mjerama, a ne partikularnim izmjenama zakona koji definira finansijsku kičmu Federacije. Ovaj prijedlog izmjene i dopune Zakona je jednak tome da se tekst Ustava FBiH promijeni na jedan određeni vremenski period uzrokovan nekom novonastalom stiuacijom, pa će se nakon prestanka te situacije potencijalno vratiti na prethodni tekst“, kaže Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke.

USK je, treba podsjetiti, na pretposljednjoj sjednici dobio četiri miliona KM. U Našoj stranci smatraju da i dodatna pomoć nije problem, ali ne na predloženi način.

„Zakon o pripadnosti javnih prihoda je jedan od strateški najvažnijih zakona u FBiH. Njime se određuje razvojni potencijal kantona u FBiH. Ovaj Zakon već 20 godina ne tretira ravnopravno sve Kantone te ima neravnomjeran pristup preraspodjeli sredstava i na takav način ograničava mogućnosti njihovog razvoja.

Tome treba pristupiti sistemski i promišljeno te na kvalitetan način riješiti problem raspodjele javnih prihoda. Treba se uzeti u obzir stanje i odnos prema svim kantonima Federacije, a ne samo prema jednom od njih i pronaći modus funkcionisanja koji će biti dugotrajno, ravnomjerno i pravedno rješenje za FBiH i sve kantone“, kaže Čamdžić.

Naša stranka, kaže Čamdžić, već duži vremenski period radi na Zakonu o ravnomjernom razvoju Federacije i već na jednoj od predstojećih sjednica Parlamenta FBiH, kad Parlament opet počne s radom, isti će uputiti u proceduru.

Stav NS o suočavanju sa situacijom u USK je pokazan kroz prijedlog zajedničke sjednice Skupštine USK i PDFBiH gdje bi se svi detaljnije upoznali sa situacijom i mogli donijeti hitne odluke i interventna rješenja koja bi zaista pomogla USK, brzo i efektivno.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!