Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 11:25 |

Radmanović i Špirić s Anatolievnom o situaciji u BiH i zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

MOSKVA/SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić susreli su se danas u Moskvi, na marginama Drugog međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma, sa zamjenicom predsjednika Državne Dume Ruske Federacije Irinom Iarovaiaom Anatolievnom.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u regionu zapadnog Balkana. Razgovaralo se i o mogućnostima poboljšanja međuparlamentarne i privredne saradnje dviju prijateljskih zemalja, te povećanja obima trgovinske razmjene između BiH i Ruske Federacije.

Radmanović i Špirić, koji u radu Drugog međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma učestvuju na poziv predsjednika Državne Dume Ruske Federacije, danas su prisustvovali raspravi na sesiji o međunarodnoj bezbjednosti i dijalogu zakonodavaca za mir i stabilnost.

Tokom sesije razgovaralo se o pozitivnim uticajima parlamentaraca i parlamentarizma u rješavanju konflikata i ratnih sukoba širom svijeta. Parlamentarci su se založili za poštovanje međunarodnih sporazuma, kao i suvereniteta država i naroda, te odbacili intervencionizam i sankcije kao sredstvo za rješavanje sporova između država.

Posebno se razgovaralo o borbi protiv širenja oružja za masovno uništavanje, klimatskim promjenama kao uzroku konflikata i migracijskih kriza, kao i o širenju i negativnom uticaju lažnih vijesti, koje takođe izazivaju sporove i krize u odnosima između država.

Na Drugom međunarodnom forumu o razvoju parlamentarizma, najvećoj godišnjoj konferenciji parlamentaraca u organizaciji Državne Dume Ruske Federacije, učestvovali su predstavnici parlamenata iz 132 države Evrope, Azije, Afrike, te Sjeverne i Južne Amerike. Skupu su prisustvovali ambasadori 14 međunarodnih parlamentarnih organizacija, kao i oko 800 gostiju iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo