Svijet     | 02.07.2019. 10:26 |

Novi zakoni daju australskoj vladi ovlasti da blokira pristup websiteovima

FENA Internet

CANBERRA, 2. jula (FENA) - Australska radna grupa preporučila je uvođenje novih kontraterorističkih zakona koji bi vladi dali veće ovlasti u blokiranju pristupa websiteovima.

The Guardian Australia u ponedjeljak navečer je objavio izvještaj australske radne grupe o borbi protiv ekstremističkih nasilnih materijala postavljenih online, nakon napada vatrenim oružjem na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu.

Radna grupa, sastavljena od predstavnika telekomunikacijskih kompanija, vlade, društvenih mreža i ostalih grupa kojih se to tiče, objavila je kratkoročno rješenje za bavljenje problemom postavljanja nasilnih materijala na internetu, prenosi Xinhua.

Na osnovu prijedloga, pružaoci internet usluga (ISP) blokirat će sadržaj po naređenju komesara za sigurnost na internetu, s popratnim stranicama koje poručuju korisnicima koji pokušavaju doći do spornih websiteova zašto su blokirani.

Australski premijer Scott Morrison poduzeo je akcije na suzbijanju širenja nasilnih i ekstremističkih online sadržaja nakon napada u Christchurchu, u kojima je 51 osobu ubio Australac Brenton Tarrant.

Napad je bio uživo prenošen na Facebooku 17 minuta, a manifest koji pojašnjava motive ubice također je postavljen na internetu. Oba sadržaja podijeljena su više miliona puta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Kremlj kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam

Tajani: Nema dokaza koji povezuju Ukrajinu s terorističkim napadom u Moskvi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo