Bosna i Hercegovina     | 01.07.2019. 13:39 |

Pendeš-Berton: Razgovarano o aktivnostima u oblasti odbrane i sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš razgovarala je danas sa veleposlanikom Bruceom Bertonom, šefom Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/OSCE) u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, kojem je nazočio i pomoćnik ministrice obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, razgovarano je o zajedničkim aktivnostima dogovorenim Planom suradnje, koji se temelji na Sporazumu između Vijeća ministara BiH i OESS-a na polju obrane i sigurnosti.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo provedenim aktivnostima te razgovarano i o projektima koji slijede.

Posebno je razmatrana mogućnost korišenja kapaciteta Središta za obuku u operacijama potpore miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH na budućim obukama u razvoju sigurnosne politike u BiH.

- PSOTC posjeduje relevantne certifikate Organizacije Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije, te vjerujem da je njegov kurikulum prihvatljiv za obuku profesionalaca svih državnih institucija BiH na polju razvoja sigurnosnog sektora - konstatirala je ministrica Pendeš.

Posebno je zahvalila za pomoć koju Misija OESS-a u BiH, uz ostale međunarodne organizacije, pruža u različitim projektima osiguranja vojnih skladišta te uklanjanja viška naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Istaknula je da su MO i OSBiH posjedovale više od 25.000 tona viškova naoružanja i streljiva, a da je tijekom godina, zahvaljujući različitim projektima, broj sveden na oko 7.000 tona, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu