Svijet     | 01.07.2019. 12:18 |

U Njemačkoj novi temperaturni rekord za juni od 39,3 stepena

FENA Internet

BERLIN, 1. jula (FENA) - Njemačka je zabilježila novi temperaturni rekord za juni, samo nekoliko dana nakon što je u toplotnom valu početkom ljeta oboren 72-godišnji rekord.

Njemačka meteorološka služba DWD javila je da je u centralnom gradu Bad Kreuznachu u nedjelju izmjerena temperatura od 38,9 stepeni Celsiusa. Kasnije mjerenje pokazalo je da je temperatura porasla na 39,3 stepena, ali je DWD saopćio da to nije potvrđeno. 

U srijedu je izmjerena temperatura od 38,6 stepeni Celsiusa, nadmašujući junski temperaturni rekord u Njemačkoj izmjeren u  1947. godini.

Toplotni val u ranom ljetu od utorka je zahvatio dijelove Evrope. Obraćajući se vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra tokom još jednog neprijatno toplog dana u Rimu, papa Franjo je izjavio kako želi svim radnicima period odmora tokom ljeta, rekavši da će pauza od svakodnevnih obaveza biti dobra za njih i njihove porodice. 

Franjo je kazao da se moli "za sve one koji posebno pate od posljedica vrućine", uključujući starije ljude i one čiji poslovi zahtijevaju rad na otvorenom. Pomolio se da niko ne bude eksploatiran ili napušten dok pati od vrućine.

Rim je pogođen visokom stopom vlažnosti zraka i temperaturama višim od 30 stepeni Celziusa. Ostatak Italije i veći dio Evrope, posebno Francuske, također su zahvaćeni visokim temperaturama.  

Toplotni val također je ošamutio sportiste na nekoliko sportskih dešavanja u Njemačkoj tokom vikenda.

Američka natjecateljka u utrci na 1.000 metara, Sarah True, onesvijestila se na ciljnoj crti u Frankfurtu u nedjelju, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana