Kultura     | 01.07.2019. 09:24 |

Vukoja: HNK Mostar je evropsko kazalište

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 1. jula (FENA) -U okviru 38. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u nedjelju je u sklopu pratećeg programa nazvanog 'Portreti' predstavljen Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

O tome kako se on kao neko ko nije iz pozorišnog svijeta  našao na mjestu ravantelja jedne pozorišne kuće, s Vukojom je  razgovarao dramarturg Dragan Komadina.

Vukoja je ovom prilikom rekao da su ga oduvijek zanimale filozofija i književnost, ali da je mislio da ne treba studirati to što voli, pa je upisao sociologiju.

Iz bogate biografije Vukoja je izdvojio da je bio  dobitnik Goranove nagrade za mlade pjesnike 90'-tih godina prošloga vijeka, da je objavio dvije knjige poezije, da je također bio i  urednik časopisa za političku kulturu  i društvena pitanja STATUS-Mostar. A nakon svega se, kako kaže,  na nagovor prijatelja, odlučio upustiti i u upravjanje HNK-om Mostar.

Vukoja je podsjetio da je te 2013., kada je počeo svoj mandat, Hrvatsko narodno kazalište Mostar  bilo u teškoj situaciji. Danas je opet stalo na 'svoje noge',  iako istina ima malo  glumaca. Aii pored malog ansambla od samo sedam glumaca ovo kazalište ima 14 živućih predstava na svom repertoaru.

Također istakao je ova pozorišna kuća sarađuje uspješno i sa Narodnim pozorištem Mostar.

Govoreći o Mostaru kao mogućoj prijestolnici kulture  te ulozi pozorišta, Vukoja je rekao da je oduvijek smatrao da Mostar zaslužuje to zvanje.

- HNK Mostar je u Mostaru. Mostar je u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je u Evropi, a samim tim i kazalište je evropsko - rekao je Vukoja.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na sceni Doma kulture Jajce 'Sretni ljudi' HNK Mostar reditelja Ivana Lea Leme

Petković Liker: Ako smo iskreni prema sebi, temi i kazalištu, a najviše publici, onda je sve moguće

Zbog posljedica nevremena otkazano igranje predstave 'Hrkači' na Pozorišnim igrama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom