Kultura     | 29.06.2019. 13:06 |

Nagrađeni najbolji na 'Festivalu glumca BiH' u Konjicu

FENA Saopćenje

KONJIC, 29. lipnja (FENA) - Gordana Boban i Nusmir Muharemović proglašeni su najboljim glumcima šestog izdanja "Festival glumca BiH" koji je sinoć dodijelom nagrada i nastupom grupe Divanhana zatvoren u Konjicu.

 Oni su nagrađeni za uloge u predstavi "Ravna ploča", Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog savjeta dodijeljena je ansamblu Albanskog nacionalnog teatra iz Skoplja u predstavi "Bezruki".

 Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa otišla je u ruke Mie Simonović za ulogu u predstavi "Moćni rendžeri ne plaču", Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja, dok je nagrada za najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala Goranu Grgiću,  glumcu Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb za ulogu u predstavi "Dekorater", Kazališta "Lectirum" Zagreb.

 Za najbolju glumicu u kategoriji mladih proglašena je Marija Đurić za ulogu u predstavi "Tre sorelle", Centra za kulturu Tivat & Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, a za najboljeg glumca u istoj kategoriji proglašen je Dino Bajrović za ulogu u predstavi "Sjećanje vode", Otvorene scene Obala & Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

 Program svečane ceremonije dodijele nagrada vodio je direktor Festivala Benjamin Mušinović, koji je posebice istaknuo važnost zajedničke suradnje regionalnih i bosnaskohercegovačkih institucija i zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji Festivala.

 Pored ostalih, Festival su podržali Federalno ministarstva kulture i sporta, Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo obrazvanja, znanosti, kulture i sporta BiH. 

 "Festival glumca BiH" u Konjicu službeno je zatvorio književnik i glumac Senadin Dino Begtašević, koji je, zahvalivši svim glumcima na sudjelovanju, kazao kako je Konjic tijekom trajanja Festivala živio jednim posebnim ritmom i pritom posebnu zahvalu uputio direktoru Festivala.

 Šesti "Festival glumca BiH" u Konjicu ove godine predstavio je deset profesionalnih kazališnih produkcija i deset pratećih off sadržaja iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH.

 Nagrade festivala - maske konjičkih drvorezbara, za laureate i laureatkinje izradili su konjički drvorezbari brenda "Zanat" i "Rukotvorine", priopćila je Direkcija "Festival glumca BiH" u Konjicu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo