Kultura     | 29.06.2019. 10:10 |

Promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena u Gradačcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - U Sali Medžlisa Islamske zajednice Gradačac večeras u 19 sati bit će održana promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena - Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.

Promotori će biti prof. Mustafa Spahić, Osman ef. Kavazović, Izedin Šikalo, Kemal Balihodžić i Suad Berbić.

Monografijom je obuhvaćeno je 100 pripadnika generacije, što je smatrano najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata.

Četiristo dvadeset druga generacija Gazi Husrev-begove medrese bila je prepoznatljiva "štrajkom" čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale  medresi. Štrajk je trajao od 11. januara do 17. marta 1972., odnosno dva mjeseca i šest dana. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućavanje učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje. Pedeset tri pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Ova generacija podarila je reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a više od 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu. Pripadnici Generacije bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstvima, direktori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija...

Iz Generacije dva su ambasadora, publicisti, profesori, vrsni alimi, visoko pozicionirani kadrovi u društvu itd. U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija imali su, aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, sve vrijeme trajanja agresije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!