Bosna i Hercegovina     | 28.06.2019. 14:42 |

Pale u FBiH: U toku izgradnja primarne kanalizacione mreže u Prači

FENA Elma Geca

PRAČA, 28. juna (FENA) - U općini Pale u FBiH u toku je realizacija projekta izgradnje primarne kanalizacione mreže u Mjesnoj zajednici (MZ) Prača. Sredstva u ukupnom iznosu od 125.000 KM obezbijeđena su posredstvom Fonda za povratak i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

- Općina Pale u FBiH od osnivanja se bavi problemima u oblasti komunalne infrastrukture a jedan od njih rješava se kroz projekat koji je u toku - ističe načelnik ove lokalne zajednice Asim Zec.

On naglašava da je izgradnja primarne kanalizacione mreže u MZ Prača jedan od prioriteta. Ističe da je projekt započet u vrijeme izgradnje obala utvrde kada su položene cijevi i urađeni šahtovi u tom dijelu općine.

- Aplicirali smo kroz javne pozive Fondu za zaštitu okoliša i Fondu za povratak i prihvaćeni su projekti. Trenutno se radi po projektu Fonda za zaštitu okoliša vrijednom 75.000 KM, dužine 600 metara i tad ćemo doći na granicu sa entitetom RS na lijevoj obali. Desna strana radit će se u saradnji sa Fondom za povratak koji nam je odobrio 50.000 KM, tako da do kraja septembra mislim da ćemo realizovati jedan i drugi projekat i u tom slučaju možemo reći da je primarna kanalizaciona mreža za MZ Prača završena - pojasnio je Zec.

Naglašava da  u ovom dijelu općine i dalje ostaje problem sekundarne mreže i prečistača za što je potrebno uraditi projektnu dokumentaciju i obezbijediti neophodna sredstva. Projektna dokumentacija urađena je i za primarnu kanalizacionu mrežu u naselju Hrenovica ali za realizaciju projekta takođe nedostaje novac.

- Projektantska vrijednost za te projekte je oko 4,5 miliona KM. Međutim, sad kada je urađeno korito Prače vjerovatno bi tenderskom dokumentacijom trebalo biti i jeftnije jer svoreni su mnogi preduslovi za taj projekat. On nije izvjestan u ovoj godini jer ćemo sredstva nastojati obezbijediti u narednoj godini posredstvom domaćih i međunarodnih institucija - kazao je načelnik Općine Pale u FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Uz podršku Evropske unije počeo projekt 'Bolnica za plišane igračke'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom