Magazin     | 29.06.2019. 09:06 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. lipnja (FENA) -

- 1613. U požaru izgorjelo originalno londonsko kazalište Globe, Elizabetinsko kazalište izgrađeno u Southwarku, na sjevernoj strani Temze, u području poznatom kao Bankside. Bilo je jedno od većih kazališta na tom području.

- 1873. Rođen Petar Kočić, bosanskhercegovački pisac. Poznata su mu djela 'Jazavac pred sudom', 'Sudanija', 'S planine i ispod planine' i 'Jauci sa Zmijanja'.

- 1886. Rođen državnik Robert Schuman. Na njegov prijedlog osnovana je 1952. Europska zajednica za ugalj i čelik, iz koje je kasnije nastala Europska unija.

- 1900. Rođen Antoine de Saint-Exupery, francuski književnik i avijatičar. Njegova knjiga 'Mali Princ' jedna je od najprodavanijih knjiga na svijetu. Preveden je na preko 180 svjetskih jezika i prodan u više od 80 milijuna primjeraka.

- 1940. Umro Paul Klee, njemačko-švicarski slikar i grafičar, jedan od najznačajnijih umjetnika klasične moderne, čija su djela nastala pod utjecajem ekspresionizma, kostruktivizma, kubizma, primitivizma i surealizma. 

- 1922. Rođen Vasko Popa, jugoslovenski pisac i jedan od najprevođenijih pjesnika u drugoj polovici 20. stoljeća. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom. Poznata su mu djela 'Kora', 'Nepočin-polje', 'Sporedno nebo', 'Uspravna zemlja' i mnoga druga. 

- 1930. Rođena Oriana Fallaci, talijanska novinarka koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata pridružila antifašističkom pokretu otpora. Poznati su njeni intervju sa svjetskim liderima i poznatim osobama među kojima su bili i Dalai Lama, Šah Irana, Muammer al-Gaddafi, Indira Gandhi i Haile Selassie. 

- 1974. Treća žena argentinskog predsjednika Isabel Martinez de Peron, poznatija kao Isabel Peron, postala prva predsjednica Argentine i prva nemonarhistička čelnica države u cijeloj zapadnoj hemisferi.  

- 1995. Umrla Lana Turner, američka filmska i televizijska glumica. Karijeru je izgradila na ulogama fatalnih žena u filmovima kao što su 'Poštar uvijek zvoni dvaput', 'The Bad and the Beautiful' i 'Gradić Peyton'.

- 2000. Umro talijanski glumac Vittorio Gassman, jedan od najboljih talijanskih filmskih i pozorišnih glumaca nakon Drugog svjetskog rata. Osnovao je i putujuće pozorište i vodio školu glume.

- 2003. Umrla Katharine Houghton Hepburn, američka filmska, televizijska i kazališna glumica, naširoko poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti iz Nove Engleske i žestokoj neovisnosti.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'