Stranačke aktivnosti     | 28.06.2019. 12:37 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka: Konjic ćemo pozicionirati na vrh turističkih destinacija u BiH

U Konjicu je sinoć održana tribina Naše stranke pod nazivom Turizam i budućnost Konjica. Na tribini su govorili Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, i Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u Općini Stari Grad, stručnjak za turizam. Moderatorica je bila Hana Letić.

Vedran Grebo je o Konjicu govorio kao gradu u turističkom smislu izuzetno oslonjenom na Sarajevo. „S obzirom na to da Sarajevo ima veliki broj turista zainteresovanih za jednodnevne, sadržajne izlete, Konjic se zbog svoje blizine i kvalitetnih sadržaja nudi kao idealna lokacija“, rekao je Grebo. Međutim, Konjic nema turističku zajednicu koja bi bila posrednik u smislu davanja adekvatnih informacija kako bi se te posjete mogle organizirati. Također, nema niti jednog licenciranog turističkog vodiča.

Iako Konjic ima izuzetno dobre uslove za prirodni turizam i relativno dobru turističku posjetu, ona bi se mogla u vrlo kratkom roku utrostručiti uz bolje pružanje informacija turistima o ponudi, ali i ispunjenje nekih elementarnih pretpostavki, kakve su, naprimjer, sigurnosne. Iako ima kupališta na rijeci Neretvi te na dva jezera kao i desetine plaža, ni na jednom od tih mjesta nema spasilačke službe niti mogućnosti brzog medicinskog intervenisanja u slučaju potrebe. O ambulanti da ne govorimo.

Ono što je također nedopustivo, a što je istakla Irma Baralija, jeste svjesno zanemarivanje Konjica na turističkoj mapi Hercegovačko-neretvanskog kantona koje radi Vlada tog Kantona. U Turističkoj strategiji HNK postoje gradovi imenovani kao „zvijezde“ i „buduće zvijezde“. Zvijezde su Mostar, Međugorje i Neum, a buduće su Blagaj, Hutovo Blato i još neka manja mjesta. Konjica nema. No, kako je rekla: „Možda je i bolje da je Konjic u toj strategiji zanemaren jer u njoj doslovno stoji da je cilj od HNK praviti Las Vegas i obasuti ga svjetlima neonskih reklama. Što pokazuje apsolutnu turističku nekompetentnost sastavljača strategije.“

Ono što će biti priroritet Naše stranke u njenom radu u Konjicu jest stavljanje tog grada u sami vrh turističkih destinacija ne samo u HNK, nego u BiH, a i šire. To je moguće, jer Konjic za takvo nešto ima sve preduslove osim političke volje koju će u političko život Konjica uskoro unijeti Naša stranka.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!