Kultura     | 27.06.2019. 21:44 |

Otvorena kulturno-turistička manifestacija 'Mostarsko ljeto'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 27. lipnja (FENA) - Izložbom slika Ibrahima Novalića "Put moj" i koncertom Mostar Rock Schoola međunarodna kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto" počela je u četvrtak u Mostaru, a svečano ju je otvorio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je istaknuo kako je "Mostarsko ljeto" značajna kulturna manifestacija ne samo za Mostar već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Ova manifestacija je jako bitna jer bez nje ne bi bila upotpunjena slika kada je u pitanju kultura, kulturna baština i kulturna tradicija ovog dijela BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Čast mi je što su me organizatori ovako prestižne manifestacije pozvali da budem pokrovitelj - kazao je Džaferović.

Dodao je kako želi da institucije iz područja kulture, na tragu politike koju zastupa i vodi, a kada je u pitanju odnos prema državi BiH, djeluju što je moguće više zajedno i jedinstveno.

- Želja mi je da to jednoga dana bude tako, da se na taj način iskažu sve različitosti koje ima naša domovina BiH. One su naše bogatstvo i trebaju biti naša komparativna prednost, a ne razlog za svađe i sukobe. Borimo se za jedinstven Mostar, za što veći stupanj jedinstva svih institucija, pa tako i institucija u području kulture, ali i za Mostar u kojem će svaki čovjek i svi narodi biti ravnopravni, a ova manifestacija svakako doprinosi tome - kazao je Džaferović.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar i jedan od organizatora manifestacije Almir Mujkanović kazao je kako "Mostarsko ljeto" iz godine u godinu napreduje i izrasta u svojevrstan brend.

- Ovo je također jedna platforma na kojoj se umjetnici mogu predstaviti publici. Ove godine u fokusu ćemo imati širok spektar kulturnih događaja, ali imat ćemo i dosta pitanja koja su važna za nas kao društvo, pitanja koja se tiču identiteta, socijalnih, društvenih i egzistencijalnih tema, tako da ćemo pokušati privući mladu publiku i ponuditi im kvalitetne sadržaje koji će biti u zanimljivoj formi - kazao je Mujkanović.

Autor izložbe "Put moj" Ibrahim Novalić istaknuo je kako mu je velika čast što je baš njegovom izložbom, koja se sastojala od 23 slike, otvoreno ovogodišnje izdanje "Mostarskog ljeta".

- Ovo je retrospektiva mog rada kroz zadnjih deset godina. Općenito, mislim da počinje jedna nova era slikara, umjetnosti i kulture, ljudi su se ponovno povezali, a upravo umjetnost ima tu univerzalnu vrijednost kojom promovira ljepotu i spaja ljude i mislim da vrlo lako od Mostara opet možemo napraviti grad kulture i umjetnosti - kazao je Novalić.
Ovogodišnje izdanje "Mostarskog ljeta" održavat će se od 27. lipnja do 9. kolovoza s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta.

U sklopu bogatog programa bit će upriličena promocija knjige "Smrt u Haagu, nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću", autorice Nevenke Tromp, predstava "Sve je do nas" Emira Hadžihafizbegovića, književna večer s akademikom Abdulahom Sindranom te predstava "Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" u izvedbi banjalučkog Nevid teatra.

Također, bit će upriličen i koncert kršćanske, židovske i islamske duhovne glazbe Boston City Singers, izložba "U ogledalu-iz zbirki etnologije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine", promocija knjige Alice Zećo "Svjetlost istine Crkve bosanske" te filmska radionica "Od ideje do realizacije filma".

Organizatori su najavili i manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje", u sklopu koje će biti upriličena tradicionalna dodjela priznanja "Mimar mira" i međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" te koncert "Mostarskih kiša", a veliko zanimanje očekuje se i za koncerte ispod Starog mosta pod nazivom "Old Bridge Fest".

Manifestacija će biti zatvorena u petak, 9. kolovoza, koncertom Ramba Amadeusa u Pozorištu lutaka u Mostaru.
Organizatori "Mostarskog ljeta" su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Generalni pokrovitelj manifestacije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a pokrovitelji su županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te Grad Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Na Mostarskom ljetu predstavljena knjiga "Putovanje kroz Bosnu 1530."

'Mostarske kiše' poklonile sugrađanima nezaboravan koncert

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo