Svijet     | 27.06.2019. 20:44 |

IOM - Više od 5.000 migranata iz Libije vraćeno u azijske i afričke zemlje

FENA Internet

ANKARA, 27. juna (FENA) - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je da je u prvoj polovini 2019. godine iz Libije vratila više od 5.000 migranata u azijske i afričke zemlje u okviru svog programa "Dobrovoljni povratak". 

Velik broj migranata koji su se nadali da će iz Libije preko Sredozemnog mora preći u Evropu našlo se u vrlo teškim uslovima u toj zemlji.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine više od 5.000 migranata iz Libije vratilo se kući u oko trideset zemalja Afrike i Azije zahvaljujući programu pomoći IOM-a.

Iz IOM-a su saopćili da je prošle godine iz Libije vraćeno više od 16.000 ljudi po istom programu "Dobrovoljnog povratka", prenosi agencija Anadolija. 

UN-ova misija za podršku Libiji (MANUL) je više puta izrazila zabrinutost za sudbinu oko 3.500 migranata "izloženih opasnosti u prihvatilištima blizu područja na kojima se vode borbe".

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar i druge u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'