Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 18:06 |

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH na svečanoj sjednici Vijeća manjina KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH, predvođeni predsjedavajućim Vijeća Andrijom Svatokom, prisustvovali su danas u Sarajevu svečanoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali i članovi Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH, učesnici su se upoznali sa stanjem nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo, te izazovima i problemima sa kojima se predstavnici susreću u svom radu. Razmijenjena su iskustva u radu i aktivnostima savjetodavnih tijela nacionalnih manjina u BiH.

Nakon što su prisutni predstavnici vijeća nacionalnih manjina prezentirali svoj rad i aktivnosti, te iznijeli ključne probleme i prijedloge rješenja tih problema, istaknuto je da zajednički sastanci i sjednice trebaju biti redovna radna aktivnost predviđena u godišnjim planovima rada vijeća.

Također, razgovarano je i o načinu i mogućim modalitetima saradnje vijeća nacionalnih manjina na različitim nivoima vlasti u BiH s ciljem unapređenja njihovog rada i bolje koordinacije između vijeća. S tim u vezi, zajednički je konstatirano kako je potrebno formirati koordinaciono tijelo čiji bi zadatak bio intenziviranje saradnje, razmjena relevantnih informacija i rješavanje zajedničkih problema sa kojima se vijeća susreću.

Na sjednici je istaknuta i važnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, što podrazumjeva promjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo da pripadnici nacionalnih manjina u BiH imaju puna politička i građanska prava, saopćeno je iz PSBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Lekaj Prljaskaj: Blokirane su mi društvene mreže, to mi otežava kampanju

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana