Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 17:05 |

Mijatović: Treba se boriti protiv negiranja genocida

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  26. juna (FENA) - Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović na današnjem otvaranju izložbe o genocidu u Srebrenici, predstavljene na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), istaknula je dugu borbu za pravdu Majki Srebrenice i Žepe, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

Mijatović je izrazila posebnu zahvalnost majkama iz Srebrenice, Muniri Subašić i Kadi Hotić, što su doputovale iz Bosne i Hercegovine kako bi prisustvovale današnjem događaju.

- Mogu samo zamisliti koliko je ovaj period godine težak za vas i druge članove porodica žrtava genocida dok se primiče datum 11. juli. Mogu samo zamisliti kako su bolna vaša sjećanja i patnje koje vam je nanio genocid - izjavila je povjerenica Mijatović.

- To što smo se, međutim, danas okupili ovdje, to je samo zahvaljujući vašoj hrabrosti i ustrajnosti na traženju pravde za vaše najvoljenije i za sve žrtve genocida u Srebrenici. Vaša posvećenost primjer je za sve nas. Vaša poruka pravde glasno odjekuje širom Evrope i van nje - dodala je. 

Istaknula je da brojni ljudi u Evropi i u svijetu ne znaju o genocidu, a neki ni ne žele da znaju. Neki ga čak i negiraju i to je, kaže Mijatović, uvreda za žrtve i ozbiljna  prijetnja miru i pomirenju.

- Trebamo se boriti protiv negiranja genocida. To je sada čak i bitnije, jer je kultura negiranja genocida u regiji uzela korijenje. Samo obrazovanjem mladih generacija na ispravan način može se ostvariti istinsko pomirenje - kazala je Mijatović 

- Vi, Majke, pozvale ste Vijeće Evrope da obilježi 11. juli kao zvanični Dan sjećanja na  genocid u Srebrenici. Svoj glas pridružujem vašem. Predugo je međunarodna zajednica okretala pogled od toga. Došlo je vrijeme da se zauzmu strane i da se maršira s vama kako bi se sjeme mržnje zamjenilo sjemenom pravde - izjavila je visoka povjerenica Dunja Mijatović na otvaranju izložbe o  genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Vijeća Evrope. 

 

 

 

 

 


 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo