Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 14:37 |

Redžić :Još traje borba za statusna pitanja nacionalnih manjina u FBiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH zalaže se za rješavanje statusnih pitanja i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina koja im, kako je istaknuto, zakonski pripadaju.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrali su, među ostalim, prijedlog aktivnosti shodno odluci o načinu finansiranja rada tog vijeća kao savjetodavnog tijela Parlamenta Federacije BiH.  

Predsjedavajuća Vijeća nacionalnih manjina FBiH Hidajeta Redžić naglašava da iako u Budžetu postoje određena sredstva za tu namjenu još nije riješeno pitanje isplate naknade za rad Vijeća, niti naknada putnih troškova za članove koji, kako je kazala, zbog sjednice dolaze iz raznih dijelova Federacije BiH.

- Još traje naša borba za statusna pitanja, za mnogo toga što nam pripada po Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina FBiH i Odluci o osnivanju i imenovanju koju je donio Federalni parlament. Statusna pitanja nismo riješili, a održali smo 14 sjednica. Da raspolažemo budžetom organizirali bismo niz aktivnosti poput npr. prezentiranja nacionalnih manjina - naglasila je Redžić, koja je Crnogorka. Podsjeća da je Vijeće FBiH konstituirano 2009. godine, a probleme, kako je kazala, imaju od početka. 

Naglašava da su članovi Vijeća sposobni ljudi koji se istinski bore za bolji položaj pripadnika nacionalnih manjina, ali joj se čini da ih često i ne shvaćaju ozbiljno.

Dopredsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina FBiH Mehmed Mujić ukazao je na probleme u ostvarivanju i drugih prava, zagarantiranih pripadnicima nacionalnih manjina.

- Ne mogu čak biti niti u nekim organima, niti komisijama. Mi smo pokrenuli inicijativu i za izmjenu Izbornog zakona BiH. Najbolje je da se primijeni model iz Republike Hrvatske po kojem su u Saboru, uz konstitutivne narode, zagarantirana mjesta i za pripadnike nacionalnih manjina. Uznapredovali su u Hrvatskoj po tom pitanju - naglasio je Mujić, pripadnik romske nacionalne manjine.  

Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH čine predstavnici, zakonom priznatih, 17 nacionalnih manjina.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministarska koordinacija u oblasti socijalne zaštite FBiH posvećena usklađivanju zakonske regulative

Forto: Imali smo 'malo širu' raspravu u vezi budžeta institucija BiH

Bunoza: Izborni zakon BiH je jedan od prioriteta na evropskom putu kojeg moramo izvršiti

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije