Ekonomija     | 26.06.2019. 13:42 |

Indikator.ba uručio priznanja za najbolje poslovne poteze u 2018.

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Poslovni portal Indikator.ba danas je na svečanosti u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu dodjelio priznanja za "Najbolji poslovni potez u 2018. godini" AS Groupu iz Tešnja i Euro-Asfaltu iz Sarajeva, te Gradu Prijedoru.

Kako je obrazloženo, AS Group je preuzimanjem Zeničke mljekare, tuzlanske Solane i kupovinom imovine velikokladuškog Agrokomerca i ustanovljenjem AC Fooda načinila strateški iskorak u osvajanju domaćeg tržišta, razriješila vrlo upitnu sudbinu ovih kompanija, sačuvala radna mjesta i stvorila pretpostavke za stabilnost poslovanja ovih kompanija i njihov budući razvoj. Od posebnog značaja je preuzimanje tuzlanske Solane obavljeno putem berze u trenutku kada su interes za vlasništvo nad ovim u Evropi poznatim rudnikom solipokazali strani investitori.

Solanu Tuzla i brend tuzlanske soli, kako je kazao predsjednik uprave „AS Group“ Rusmir Hrvić, prepoznali su kao bitan brend u ostvarenju vizije AS holdinga, a to je da budu među prvih pet proizvođača prehrambenih proizvoda u jugostočnoj Evropi. Preuzimajući nagradu Hrvić je izrazio zahvalnost portalu Indikator.ba, kao i uposlenicima holdinga koji su zajedno pomogli da postignu uspjeh.     

Nagrada je dodjeljena i Euro-Asfaltu koji je tri mjeseca prije roka u Sloveniji završio dionicu podravske autoceste između Draženovaca i Gruškovja, dobio novi posao u Hrvatskoj vrijedan 63 miliona KM i uspješnim nastavkom radova u Crnoj Gori dobivenih 2017. godine ojačao svoju poziciju u regiji kao respektabilna kompanija u oblasti niskogradnje.

Gradu Prijedoru je plaketa ranije uručena, a dobili su je kao priznanje za spremnost u prihvatanju invensticija.

Što se tiče sektora finansija u BiH najbolje poslovne poteze po ocjeni portala Indikator.ba kreirali su Raiffeisen banka BiH, Centralna banka BiH (CBBiH) i Financijsko-informatička agencija FBiH (FIA).

Raiffeisen banka BiH je dobila priznanje za uvođenje usluge „m-plati“, beskontaktnog plaćanja na prodajnim mjestima putem mobilnog telefona u saradnji sa kartičarskom kućom Visa.  CBBiH i FIA su zaslužne za sređivanje stanja u poslovnim registrima u BiH, važnom segmentu svakog poslovnog okruženja, a plakete su primili guverner CBBiH  Senad Softić i  direktor FIA-e Esad Mahmutović.   

U kategoriji najboljih poslovnih poteza u regiji nosioci priznanja su Agrokor (Hrvatska), Vlada Albanije i Rudarsko-topionički kombinat Bor (Srbija).

Kako je obrazloženo, sudska nagodba povjerilaca Agrokora omogućila je proces konsolidacije, odnosno transfer poslovanja na novu grupu i nastavak rada te hrvatske kompanije koja svoje dijelove ima i u susjednim zemljama. Na drugo mjesto najboljih poslovnih poteza  u regiji tokom prošle godine analitičari portala Indikator.ba rangirali su  oktobarsku odluku albanske vlade premijera Edija Rame o zatvaranju 4.300 kladionica, a koji su na taj način željeli ograničiti negativan uticaj kockanja. Prodaja 63 posto državnog vlasništva Rudarsko-topioničkog kombinata Bor kineskom investitoru za 1,46 milijardi američkih dolara uvrštena je na treće mjesto najboljih poslovnih poteza u regiji u 2018.

Indikator.ba je osmislio je i realizovao projekat izbora najboljih, a Privredna komora FBiH je prihvatila da bude partner i domaćin svečanosti. Predsjednik te privredne asocijacije Mirsad Jašarspahić je kazao da Komora cijeni značaj isticanja dobrih poslovnih odluka u privatizaciji, investiranju, zapošljavanju i kreiranju novih proizvoda. Time se,  kako je dodao Jašarspahić,  stvara realna slika o onom što se događa u domaćoj ekonomiji naspram negativnih događaja koji se nažalost često stavljaju u prvi plan.   

- Uvidjevši da se u BiH, ali i regiji objavljuju brojna rangiranja poslovnih uspjeha kompanija i drugih subjekta koja se zasnivaju na brojkama, mi smo ovim našim projketom odlučili da zavirimo malo dublje iza suhe statistike i vrijednujemo konkretna postignuća -  kazao je urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

KŠCZ ZDK - Pohvala i zahvalnica za zasluge u izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara

Goraždanin Emir Hastor nagrađen priznanjima za vrhunske sportske rezultate

Arhiv FBiH - Priznanja za doprinos afirmaciji arhivističke djelatnosti i pamćenju bh. prošlosti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije