Svijet     | 26.06.2019. 12:46 |

Danski Socijaldemokrati dobili podršku za formiranje nove vlade

FENA Internet

COPENHAGEN, 26. juna (FENA)  - Tri ljevičarske stranke u Danskoj izrazile su podršku Socijaldemokratima lijevog centra da formiraju jednostranačku manjinsku vladu.

Sporazum bi učinio čelnicu Socijaldemokrata, 41-godišnju Mette Frederiksen, najmlađom premijerkom te zemlje nakon što je njena stranka pobijedila na izborima održanim 5. juna.

Socijaldemokrati su pobijedili zahvaljujući tome što su izrazili podršku restriktivnijoj migrantskoj politici, u pragmatičnoj taktici povratka svojim antimigrantskim korijenima nakon dvije decenije relativno liberalnijie politike. Najveća danska stranka bila je u opoziciji protekle četiri godine.

Uprkos različitim stavovima prema socijalnoj politici i imigraciji, ljevičarske stranke žele podržati Frederiksen, od koje se očekuje da formira vladu u narednih nekoliko dana. Manjinske vlade česte su u Danskoj.

Frederiksen je priznala da će to biti "težak i složen zadatak".

- To su četiri veoma raznolike stranke, i nema nikakve sumnje da su stranke s velikim nesuglasicama u nekoliko političkih pitanja - kazala je ona u utorak navečer, nakon 21 dana pregovora sa Socijalnom narodnom strankom, Jedinstvenom zelenom listom i s centristričkim Socijalnim liberalima.

Frederiksen je kazala da je sporazum odredio nekoliko ciljeva, uključujući promoviranje integracije u Danskoj i poništavanje odluka prethodnih vlada o prihvatu izbjeglica u okviru sistema kvota UN-a, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Prijetnja od terorizma u Danskoj i protiv njenih interesa u inozemstvu u porastu

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo