Bosna i Hercegovina     | 26.06.2019. 10:40 |

U ljubuškom Gradskom vijeću zadovoljni javnom raspravom o Nacrtu Statuta

FENA Ivan Crnjac

LJUBUŠKI, 26. lipnja (FENA) - Javna rasprava o Nacrtu Statuta Grada Ljubuškog traje do kraja ovog mjeseca, a po riječima tajnice Gradskog vijeća Vjerice Vukojević, u tom su vijeću zadovoljni dosadašnjim tijekom rasprave. 

 "Kao što je poznato, javna rasprava traje do prvog srpnja, a osobno smatram je moguće da Statut bude usvojen u sličnom ili istom obliku kao što je to navedeno i u sadašnjem nacrtu", kazala je Vukojević u izjavi za Fenu, dodavši da postoji mogućnost da vijećnici ne prihvate usvajanje i zatraže određene izmjene.

 U izradi prijedloga Statuta koji je trenutno na javnoj raspravi sudjeluju tijela lokalne samouprave, javna poduzeća, mjesne zajednice, nevladine organizacije, građani...

 Komentirajući aktivnosti građana po ovom pitanju, Vukojević smatra da su građani očito zadovoljni Nacrtom s obzirom na to da u pisanom obliku nisu upućeni nikakvi zahtjevi za izmjenama u ovom Nacrtu. Po njezinim riječima, to znači da su građani upućeni te da im "ovakav Nacrt vjerojatno odgovara", u suprotnom bi, kako je kazala, do sada reagirali pisanim putem.

 Vukojević podsjeća i da je sadašnji Nacrt urađen u skladu sa zakonskim aktima i nadležnostima lokalne samouprave i da tu svakako ne može biti nikakvih preinaka jer se nadležnosti lokalne samouprave ne mogu mijenjati samoinicijativno bez odluka viših razina vlasti.

 Na sjednici Gradskog vijeća Ljubuški održanoj početkom mjeseca lipnja ovo je vijeće jednoglasno donijelo odluku o stavljanju nacrta Statuta Grada Ljubuški na javnu raspravu.

 Iz gradskih službi pozvali su udruge građana i nevladinih organizacija, predstavnike mjesnih zajednica i gradskih poduzeća da dostave svoje prijedloge kako bi Statut bio poboljšan, a osim njih, svoje prijedloge mogu dostaviti i svi drugi građani Ljubuškog. 

 Gradonačelnik Ljubuškog će pregledati sve prijedloge, a kako je kazao, neki od njih će ući u razmatranje te u Statut Grada.

 Na osnovu privremene statutarne odluke Grada Ljubuškog donesena je odluka o nacrtu Statuta, a kako je istaknuto, javnost će o narednim koracima biti obavještena putem internetske stranice www.ljubuski.ba te putem medija.

 Podsjetimo, u lipnju 2017. godine načelnik Nevenko Barbarić potaknuo je inicijativu da ova hercegovačka općina postane grad. 

 Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 28. veljače 2018. podržao Prijedlog zakona o gradu Ljubuški, dok je Dom naroda 1. travnja ove godine prihvatio prijedlog tog zakona.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Ljubuškim maturantima po 300 maraka potpore

Grad Ljubuški: Za subvencioniranje privatnih vrtića 80.000 maraka

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!