Bosna i Hercegovina     | 25.06.2019. 18:49 |

PSBiH - Špirić i Radmanović primili ministricu vanjskih poslova Norveške

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović primili su danas ministricu vanjskih  poslova Norveške Ine Marie Eriksen Soreide.

Ističući da su odnosi između dvije države dobri i prijateljski, Špirić i Radmanović izrazili su zahvalnost Norveškoj kao državi koja predstavlja najvećeg pojedinačnog donatora za BiH.

Norveška se, kako su rekli domaćini, posebno istakla u podršci reformi pravosuđa i javne uprave, reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora, kao i u pomoći saniranju posljedica velike poplave u 2014. godini, što su svi građani BiH pozdravili.

Zajednički je istaknuta potreba da se poveća obim investiranja Norveške u privredu BiH, o čemu će se, kako je najavljeno, razgovarati na poslovnim forumima koji će biti organizovani i u Norveškoj i u BiH.

Naglašavajući da je BiH snažan partner i prijatelj njenoj državi ministrica Eriksen Soreide najavila je nastavak angažmana i podrške Norveške Bosni i Hercegovini i državama regije.

Norveška će, kako je najavila ministrica vanjskih poslova te države, podržati otvaranje malih biznisa i novih radnih mjesta, poslovne inkubatore i regionalne programe stručnog osposobljavanja. Kako je rečeno tokom sastanka, Vlada Norveške nastavit će i sa snažnom podrškom programima deminiranja, u čemu očekuju intenzivnu saradnju sa svim institucijama vlasti u BiH.

Ministrica vanjskih  poslova Norveške interesovala se za proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH, kao i za regionalnu saradnju, posebno na nivou parlamenata država zapadnog Balkana.

Upozoravajući na činjenicu da još nije formirana izvršna vlast na nivou BiH,  Špirić i Radmanović istakli su da ta činjenica koči evropski put BiH i upozorili na neophodnost uspostavljanja stalnog i direktnog dijaloga domaćih zvaničnika o svim otvorenim pitanjima. 

- Ocjenjujući saradnju BiH sa državama regiona dobrom, Špirić i Radmanović naglasili su da regionalna saradnja na nivou parlamenata može značajno pomoći u rješavanju otvorenih pitanja između država zapadnog Balkana - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OSCE - Sutra u Sarajevu konferencija o eliminaciji rodno zasnovanog nasilja

Učesnici sastanka COSAP-a pozdravili Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan

Radmanović i članovi Delegacije PSBiH na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru