Kultura     | 25.06.2019. 14:24 |

Izložba fotografija 'Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu' sutra u Konjicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25.juna (FENA) - Izložba fotografija "Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu" poznatog i renomiranog fotografa Paula Lowea bit će otvorena sutra u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

Postavka sadrži fotografije sa procesa rada na predstavi "Čekajući Godoa" koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade 1993. godine, a koju su producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo, gdje je ova predstava i odigrana oko 20 puta za vrijeme rata, saopćeno je iz MESS-a.

Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i rediteljica predstave Susan Sontag.

- Paul Lowe je ovjekovječio nastanak ove predstave ne samo fotografijama sa proba, već i drugim fotografijama na kojima je prikazana radna, ali i prijateljska atmosfera, te faze kroz koje su prolazili prije nego je odigrana premijera, 17. augusta 1993. Sada, 26 godina kasnije, mnogi ljudi će, uključujući i aktere predstave, prvi put vidjeti neke od ovih fotografija – saopćeno je.

Paul Lowe je lider u polju dokumentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londunu.

Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani, između ostalih, u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent.

- Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji, te uništenje Groznog. Njegova knjiga "Bosnians", koja dokumentuje 110 godina ratne i postratne situacije u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Negovo polje istraživanja je fokusirano na fotografije konflikta, a njegovi radovi su i dijelom knjiga: "Picturing Atrocity: Photography in Crisis" i "Photography and Conflict". Posljednje knjige koje je objavio su: "Photography Masterclass", koju je objavio Thames and Hudson, te "Understanding Photojurnalism" koju je napisao sa dr. Jenny Good - navodi se u saopćenju.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic narednih sedam dana i bit će otvorena za sve posjetitelje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu