Svijet     | 24.06.2019. 16:44 |

Masovni protesti Palestinaca protiv američkog bliskoistočnog plana

FENA Internet

GAZA/RAMALLAH, 24. juna (FENA) - Palestinci su u ponedjeljak palili portrete američkog predsjednika Donalda Trumpa dok su protestirali  u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, protiv američkih planova za održavanje konferencije o njihovoj ekonomiji, u Bahreinu.

Brojne palestinske poslovne grupe saopćile su da će bojkotovati konferenciju koja će biti održana 25. i 26. juna, skup koji će biti dio dugo očekivanog izraelsko-palestinskog mirovnog plana koji je sačinio Trumpov savjetnik i zet Jared Kushner.

 - Dole Bahrein, dole Trump, dole konferencija u Manami - uzvikivala je masa u Gazi, kojom vlada oružani islamistički pokret Hamas. Neki su palili velike slike Trumpa na kojima je pislao: "Sporazum đavola".

Kushner je izjavio Reutersu u subotu da će plan stvoriti milione novih radnih mjesta, prepoloviti  siromaštvo među Palestincima i udvostručiti  palestinski BDP.

Stotine Palestinaca marširalo je glavnim trgovima Ramallaha na Zapadnoj obali, mašući slikama u znak podrške predsjedniku Mahmoudu Abbasu, a čije  vlasti imaju limitiranu saomupravu na okupiranoj  teritoriji.

Demonstranti su palili slike i Trumpa i bahreinskog krlja Hamada bin Ise Al Khalife.

Protesti su  momenat iskazivanja političkog jedinstva Palestinaca protiv konferencije u Bahreinu, uprkos 12-godišnjem političkom trvenju između Abbsaovog Fataha i Hamasa.

Bahreinskoj konferenciji prisustvovat će predstavnici arapskih zaliviskih zemalja, kao i Jordana i Egipta. Očekuje se da Izrael pošalje poslovnu delegaciju, ali ne i vladine zvaničnike. 

Palestinski čelnici danas su ponovili poziv za bojkot konferencije.

- Ta konferencija jednostavno je političko pokriće za širenje naselja i legitimiziranje okupacije - izjavio je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh novinarima uoči sastanka vlade, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Jurišić posjetila Palestince u centru 'Salakovac', neki zatražili azil u BiH

U izraelskim napadima na Gazu za 184 dana ubijeno 33.175 ljudi

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijeno 32.916 Palestinaca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'