Bosna i Hercegovina     | 24.06.2019. 14:01 |

Špirić: Delegati SNSD-a neće prisustvovati sjednici Doma naroda PSBiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO,  24. juna (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić izjavio je danas da se zakazivanjem hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH krši Poslovnik, te ponovio da delegati SNSD-a neće prisustvovati sjednici.

- Upravo kada sam pomislio da je uslijedila kultura dijaloga i poštivanje Poslovnika, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je zakazao hitnu sjednicu. Mi smo imali konsultacije unutar Kluba delegata SNSD i donijeli odluku da nećemo davati legalitet sjednicama koje čine kršenje poslovnika i zakona, a konkretno prekršen je član 58 - kazao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Dodao je da mu je žao što nije na vrijeme formirana stalna delegacija pri Vijeću Evrope, te da su razlozi koji se sada navode da su hitni, bili hitni i u januaru.  

 - Član 180 govori na koji način se određuju stalne delegacije, pa se navodi da „prije imenovanja članova delegacija PSBiH koji učestvuju u parlamentarnim skupštinama međunarodnih organizacija  ili drugim međunarodnim institucijama, Kolegij Doma u saradnji sa Kolegijem Predstavničkog doma utvrđuje koliko članova moraju izabrati oba doma“ - kazao je Špirić.

Dodao je da nisu imali razgovore sa Kolegijem Predstavničkog doma, da nije sazvan i posvećen ovoj temi da bi mogli nastaviti rad.  

 - Znam da predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović zna da je ovo kršenje Poslovnika. Obratio sam se kolegi Izetbegoviću u pisanoj formi i rekao mu, pošto ovo čini kršenje poslovnika, da se neću odazvati na današnju sjednicu. Isto to je uradio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović i mislim da ta sjednica neće biti održana i ovo je još jedna prilika da uputim poziv da njegujemo dijalog da bismo došli do koncenzusa - kazao je Špirić.  

Za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 

Na dnevnom redu sjednice je i izbor članova stalnih komisija Doma naroda - Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.
Sjednica je zakazana za 17 sati. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta