Kultura     | 24.06.2019. 12:59 |

Ekipa predstave 'Snijeg' - Čast je što će premijeri prisustvovati Orhan Pamuk

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Premijera drame 'Snijeg' zasnovane na knjizi Orhana Pamuka, u režiji Dine Mustafića bit će izvedena u srijedu 26. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).  

Direktor NPS Izudin Bajrović istaknuo je na konferencija za novinare da je za predstavu okupljen brojni i reprezentativan ansambl svih generacija, a za sve njih čast je što će dramatizaciji romana prisustvovati i Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006.

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora Drame NPS Ermin Sijamija kaže da su svi članovi tog iskusnog tima, predvođeni Dinom Mustafićem, preuzeli na sebe veliki dio odgovornosti za rad na tom komadu.

Redatelj Dino Mustafić ističe da se radi o uzbudljivom romanu, te se nada da će takva biti i predstava. To je, kaže, iznimno važan i vrijedan roman, a ekipa se potrudila da 'uhvati atmosferu i duh ovog romana, da supstancu tog romana prenesemo i za one koji ga nisu čitali, da ih zainteresiramo'.

- 'Snijeg' je sigurno jedan od najznačajnijih romana u prvoj dekadi 21. vijeka. Od prvog čitanja imao sam impresiju da je to zanimljiv materijal za scensku adaptaciju. Često kritičari govore da je to politički triler, nevjerojatnih pripovjedačkih obrta. Ja ću reći da sve to stoji, ali da je to i veličanstven roman sa izvrsnim likovima, u kojem prevladava i ljubavna priča - naglasio je.  

Današnjem susretu s novinarima prisustvovao je dio ansambla predstave 'Snijeg'. Oni su, uz čast i zadovoljstvo zbog prilike koja im je pružena da rade na toj predstavi, istaknuli i zadovoljstvo zbog rada s rediteljem Mustafićem.  

Orhan Pamuk (1952.) spada među najistaknutije evropske romanopisce, a djela su mu prevedena na više od 60 jezika.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Balet 'Šeherzada' večeras u NPS za Međunarodni dan teatra

Broadwayski klasik "Blue Monday" 22. marta premijerno na sceni NPS

Predstava 'Jedan je Muhammad Ali' 4. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo