Bosna i Hercegovina     | 24.06.2019. 12:39 |

U toku sjednica Predstavničkog doma PFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, treća redovna u aktuelnom mandatu, sazvana za danas i sutra.

Već na početku je glasano o ranije podnesenoj inicijativi zastupnika Senaida Begića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da u Federaciji bude donesena strategija za mlade. U prvom krugu izjašnjavanja, inicijativa nije dobila potrebnu većinu glasova, ali je u drugom krugu, na osnovu pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika prozivkom,  zatraženog iz klupa SDP-a, inicijativa dobila većinsku podršku.

Među najavljenim tačkama dnevnog reda ove sjednice je prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije Hamdije Abdića da Unsko-sanski kanton, dok traje migrantska kriza, dobije više novca u raspodjeli javnih prihoda nego što mu je dosad pripadalo na osnovu određenog koeficijenta. Abdić je u tom smislu predložio izmjene i dopune aktuelnog federalnog zakona o pripadnosti javnih prihoda.

On nije jedini zastupnik koji je za ovu sjednicu predložio određene zakone.

Irfan Čengić iz Socijalističke partije Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Nacrt zakona o sportskim klubovima, a njegov stranački kolega Zlatko Ercegović prijedlog za izmjene i dopune Zakona o radu FBiH čiji je cilj da Sindikat doktora medicine i stomatologije dobije reprezentativnost na nivou Federacije BiH kako bi postao socijalni partner u donošenju kolektivnog ugovora, ali i zakonskih akata iz oblasti zdravstva.

U najavljenom dnevnom redu su, među brojnim drugim aktima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona FBiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drumskom prijevozu u FBiH. 

Informacija o Odluci o poskupljenju plina također je jedna od predviđenih tačaka, ali i izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2018. godinu, zatim izvještaj o prošlogodišnjem izvršenju federalnog budžeta te odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo