Kultura     | 26.06.2019. 13:34 |

Gradska galerija Bihać-Sutra otvaranje izložbe 'Zbirka u zbirci: Mirko Komosar'

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 26. juna (FENA) - Izložba slika "Zbirka u zbirci: Mirko Komosar" bit će otvorena u četvrtak, 27. juna u Gradskoj galeriji Bihać.

Sarajevski zubar Mirko Komosar je kolekcionarski put započeo jednom slikom, da bi do sredine XX stoljeća izgradio jednu od najimpresivnijih privatnih kolekcija u Bosni i Hercegovini, a gradio ju je iz ljubavi i sa željom da je učini dostupnom svima.

Historija pokazuje da nije rijetkost da se kolekcije, u cijelosti ili dijelovima, testamentima pripisuju ili prodaju javnim institucijama, državama i gradovima, bogateći kulturnu baštinu.

Pored toga, prisustvo kolekcionara umjetnicima daje poticaj za daljnji rad i stvaranje, te ovako zaokružen doprinos umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine dao je Mirko Komosar, danas vjerovatno zaboravljen kao zubar, ali zapamćen kao veliki ljubitelj umjetnosti.

Godinama stvarana umjetnička zbirka je, pred sami kraj Komosarovog života, otkupljena za Umjetničku galeriju BiH i time obogaćena mnogim vrijednim djelima bh. i jugoslovenske umjetnosti, a ime Mirka Komosara je urezano u njenu historiju.

U Komosarovoj kolekciji nema velikih odsupanja, uglavnom je riječ o dobro poznatim umjetnicima koji su se školovali ili rodili krajem XIX i početkom XX stoljeća i motivima specifičnim za privatne kolekcije, poput pejzaža i veduta, mrtvih priroda, uz poneki portret i akt, saopćeno je iz Gradske galerije Bihać.

Međutim, sva djela su pažljivo birana, a o Komosarovom ukusu svjedoči činjenica da su brojna djela iz njegove kolekcije posuđivana za izložbe u državi i inozemstvu i našla su se u značajnijim monografijama i katalozima izložbi umjetnika zastupljenih u njegovoj kolekciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!