Bosna i Hercegovina     | 22.06.2019. 12:38 |

Banju Luku na današnji dan prije 16 godina posjetio papa, poruke nisu provedene

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. juna (FENA) - Banju Luku je na današnji dan prije 16 godina pohodio tadašnji papa, sv. Ivan Pavao II, ali njegove poruke, kako ukazuje biskup banjalučki Franjo Komarica, nisu provedene u Bosni i Hercegovini.

Komarica za Fenu ističe da je tadašnji poglavar Katoličke crkve želio podstaći ovu zemlju, njene odgovorne ljude, političare i sve druge da zajedničkim snagama krenu u efikasno "liječenje rana nesretnog rata".

- Papa je znao da je to bio, nažalost, rat tokom kojeg su se i drugi međusobno tukli preko naših leđa. Zato je, također, pozivao predstavnike međunarodne zajednice, koja je dotad već dosta učinila, da krene u direktnu obnovu - rekao je Komarica.

Stranci su, kaže, dali dosta pomoći za BiH, ali je izostao zajednički rad u političkom smislu.

- Nije bilo obnove po pitanju međusobnog približavanja službenih predstavnika naroda u BiH, intelektualaca, koji kao da su međusobno nastavili rat na drugi način, hraneći se optužbama - rekao je biskup banjalučki, navodeći da se od njih očekivalo da pozivaju na istinu i pravdu te potrebu da se radi na praštanju i pomirenju.

Na to je, kazao je, papa Ivan Pavao II pozivao i iz najvećeg grada bh. entiteta RS.

Katolička crkva se, navodi, trudila da radi na papinim porukama, koliko su oni to mogli, izjavama, apelima, podsticajima, pojedinačnim i zajedničkim.

- Podsticali smo naše vjernike na praštanje, pomirenje, zajednički život sa svojim komšijama, ali općenito gledano, nažalost, ni iz daleka nema onih plodova koji su bili za očekivati i koje je očekivao i tadašnji poglavar i predstavnici Katoličke crkve te međunarodne zajednice - dodao je biskup Komarica.

Ističe da su se stranci čudili zašto se, navodi, toliko godina nakon rata u BiH, traži pomoć za tu zemlju koja više nije ni bila u fokusu njihovog zanimanja.

- Napretka nema jer nema uređene pravne države, a to je temelj. Nije papa uređivao pravnu državu niti je naredio da se BiH ovako nenormalno raspolovi, nego su to ipak uredili akteri svjetske politike i nažalost drže takav status quo, radi svojih interesa – smatra Komarica.

Naglašava da je stoga neophodno da se uvijek iznova podstiču svi oni koji su odgovorni za BiH, i domaći i međunarodni, da budu vjerodostojni u nastojanju da BiH napreduje, s njenim građanima koji imaju svoje dostojanstvo i temeljna ljudska prava.

Komarica u izjavi Feni je podsjetio da je Sveti otac Ivan Pavao II 2003. godine odlučio da dođe u Banju Luku, iako teško bolestan.

Osim što je proglasio blaženim Ivana Merza, pozvao je sve ljude u BiH, posebno kršćane - katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost, navodeći da je BiH na tim načelima moguća kao mjesto suživota svih u njihovim posebnostima i različitostima.

Posebno je u svojim porukama Ivan Pavao II naglasio ulogu politike i političara u stvaranju takvog okruženja u BiH.

Misno slavlje i susret sa sv. Ocem tada su upriličeni na temeljima srušene crkve sv. Ante Padovanskog na banjalučkom Petrićevcu, koja je, nakon toga, obnovljena.

Župa Petrićevac jedinstvena je u Banjolučkoj biskupiji, jer je, kako je navedeno, crkvi dala čak dva kardinala i jednoga biskupa. Tu su se rodili pokojni papinski diplomat i kardinal Guido Del Mestri (1911. – 1993.) vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

U povodu 16. godišnjice posjete sv. pape Ivana Pavla II. u Banjoj Luci je danas održano svečano koncelebrirano misno slavlje, koje je predvodio biskup banjolučki.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Božićni susret biskupa Komarice s medijskim djelatnicima

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo