Bosna i Hercegovina     | 22.06.2019. 13:50 |

U parku 'Prof. dr. Nijaz Duraković' manifestacija 'Sarajevo ljubavi moja'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Manifestacija "Sarajevo ljubavi moja" koja ima za cilj podizanje svijesti i inkluzije u društvu održana je danas u parku "Prof.dr. Nijaz Duraković", uz podršku Općine Centar.

Posjetitelji, posebno mladi, uživali su u raznim sportsko-zabavnim aktivnostima koje im je priredio organizator. Na poziv dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Sulejmana Haljevca, jednog od organizatora, kao gosti ove manifestacije su bili štićenici Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, saopćeno je iz Općine Centar. 

Manifestaciju su otvorili načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, direktor JU Zavod Pazarić Redžep Salić i ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača.

Direktor Salić se u ime korisnika i uposlenika Zavoda Pazarić zahvalio prisutnima što su izdvojili vrijeme da uveličaju manifestaciju. 

- Javna ustanova Pazarić je topli dom za 340 štićenika. Većina njih u Zavodu ne zna za drugi dom jer tu žive od najmlađih dana. Manifestacija "Sarajevo ljubavi moja" je prilika da osobe sa poteškoćama u razvoju pokažu kako su i oni vrijedni i talentovani plesači, sportisti, mali i veliki umjetnici, te da i oni zaslužuju šansu da budu aktivni i ravnopravni članovi društvene zajednice. Obaveza svih nas je da im omogućimo odrastanje u okruženju u kojem se njihova prava čuju i uvažavaju sa poštovanjem. Danas im poklonimo pažnju, osmijeh, toplu riječ. Nama je to ništa, a njima puno znači - istakao je Salić.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da danas prisustvujemo procesu inkluzije gdje osobe sa poteškoćama u razvoju uključujemo u društvo i u život.

- Inkluzija je veliki proces kroz koji svi pokazujemo socijalnu senzibilnost. Općina Centar će Javnoj ustanovi Pazarić pružiti finansijsku podršku u radu, a prema mojim saznanjima želja štićenika je da dobiju farmu. Obezbijedit ćemo dio sredstava za tu namjenu, a pozivamo i druge institucije da participiraju -  dodao je Ajnadžić, a štićenici Zavoda su mu uručili spreman projekat za farmu koji je čekao donatore.

Ministar Drljača izrazio je zadovoljstvo što ima priliku učestvovati u već tradicionalnoj manifestaciji "Sarajevo ljubavi moja".

- Cilj je da razvijemo svijest o različitosti i da gradimo sistem inkluzije. Potrebno je da budemo otvoreno društvo, uklanjamo barijere i različitosti -  poručio je Drljača.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta