Regija     | 21.06.2019. 18:00 |

Odgođen summit dužnosnika Beograda i Prištine u Parizu

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD/PRIŠTINA, 21. lipnja (FENA) - Summit u Parizu, na kojem su se početkom srpnja trebali sastati najviši predstavnici Srbije i Kosova uz posredovanje predsjednika Francuske Emanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, odgođen je, objavio je u petak Deutsche Wele (DW), pozivajući se na službu za medije njemačke vlade.

 "Točno je da će sastanak najavljen za 1. srpnja biti odgođen", navodi se u odgovoru press službe njemačke vlade na upit DW-a.

 Dodaje se da "Njemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu s Kosovom i Srbijom", uz napomenu da ta služba vlade u Berlinu "u pravilu ne prenosi informacije o kontaktima na radnoj razini".

 Da je susret dužnosnika Beograda i Prištine u Parizu definitivno odgođen, objavio je i ruski portal Sputnjik pozivajući se na pariške diplomatske krugove.

 Mogućnost otkazivanja skupa ranije ovog tjedna najavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uz "99 posto sigurnosti" uvjeravajući srbijansku javnost da albanska strana nije sprema za dijalog.

 Prije nego su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federicke Mogherini Maja Kocijančič poručila je u petak prištinskim medijima da se Priština i Beograd moraju čim prije vratiti za pregovarački stol i postići sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

 "To bi bio najbolji način da se cijeloj regiji jamči korist od pomirenja, to je korisno za regionalnu integraciju i ekonomski razvoj", rekla je Kocijančič za portal Koha.net.

 Ona naglašava kako i države članice EU, ali i Sjedinjene Države, pozivaju vladu Kosova da suspendira pristojbe na robu iz Srbije.

 "Nema alternative za ubrzanje nastavka dijaloga dviju strana. Pristojbe nisu samo razlog za blokiranje dijaloga, već i za blokadu kosovskog europskog puta, istaknula je Kocijačnič, ali je poručila kako i Srbija treba uraditi svoj dio posla da bi se 'popločao put za dijalog'", prenijeli su beogradski elektronički mediji.

 Završetak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije je hitan ne samo zbog sadašnje situacije koja stvara nesigurnost, već i zbog toga što se propuštaju prilike, konstatirala je Kocijančič.

 Sličnu poruku vlastima u Prištini u petak je poslao i američki veleposlanik Philip Kosnett, sugerirajući posredstvom prištinskih medija ukidanje pristojbi kao preduvjet za nastavak dijaloga.

 Istodobno, Radio televizija Srbije prenosi pisanje kosovskih portala da su se izaslanstva Prištine i Beograda sastala prije dva dana u Berlinu, premda beogradski mediji o tome nisu izvijestili.

 Tom sastanku je, kako se navodi, posredovala Njemačka, u nastojanju da se deblokira dijalog Beograda i Prištine.

 Prištinu je predstavljao šef ureda kosovskog premijera Seljim Seljimi, a Beograd direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 Tema je bio nastavak dijaloga "na tehničkoj razini", a izaslanstvo Kosova nije imalo ovlasti razgovarati o pristojbama, kao "ni o vrućim političkim pitanjima, kao što je Zajednica srpskih općina", objavili su mediji u Prištini.

 Ključni preduvjet Beograda za nastavak dijaloga o normaliziranju odnosa s Prištinom je ukidanje carinskih pristojbi na robu iz Srbije i BiH, te poštivanje Briselskog sporazuma iz travnja 2013. koji su Priština i Beograd postigli uz posredovanje EU.

 Priština inzistira da u daljem posredovanju ključni sudionik budu Sjedinjene Države, dok od Europe očekuje režim vizne liberalizacije i napredak u eurointegracijama.

 Šefica ureda EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da vizna liberalizacija zahtijeva strpljenje, te da je Kosovo ispunilo 95 zahtjeva koje je postavila Europska komisija, "ali svi kriteriji moraju biti ispunjeni".

 "Ispunjavanje tih uvjeta približit će Kosovo europskim standardima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekla je Apostolova prištinskim medijima, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom