Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 15:58 |

Baručija: EU put BiH mora biti temelj pregovora partnera za novu vlast

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Aida Baručija, povodom predugog i neizvijesnog procesa formiranja vlasti na nivou BiH, kazala je da "Višemjesečno sramno i krajnje neogovorno razvlačenje pameti građana Bosne i Hercegovine od strane onih lidera kojima nije cilj formiranje vlasti na državnom nivou, dovodi do još veće izolacije, stagnacije i siromaštva u ovom dijelu Evrope".

Baručija ističe da je Bosni i Hercegovini neophodno hitno pokretanje procesa približavanja EU i NATO-u, jer orgoman spisak problema čeka na rješavanje sve koji su dobili povjerenje bh. građana, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

- One snage koje stvarno žele Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji i NATO savezu a u okviru aktualnih pregovora za formiranje vlasti na državnom nivou, razmisliti će o inicijativi za formiranje Ministarstva za evropske integracije BiH. Činjenica je kako jedno takvo ministarstvo postoji u okviru Vlade Republike Srpske što dovoljno govori da kolege iz tog entiteta imaju otvorena vrata Evropskoj uniji. U tom kontekstu također pozivam pregovarače oko formiranja vlasti na nivou BiH da u svoje uslove uvrste i ovaj prijedlog - izjavila je Baručija.

Naglašava da se deklarativno sve političke stranke u BiH zalažu za pristupanje BiH u EU, te da je u stvarnosti BiH na začelju procesa približavanja EU i svakim danom gubi interes evropskih i međunarodnih zvaničnika, što Nezavisni blok ne želi dopustiti.

- Paušalna i od pojedinih snaga opstruirana vanjska i trgovinska politika gotovo je izolovala Bosnu i Hercegovinu od ostatka svijeta i uopšte nije u funkciji naših ekonomskih interesa. Ne smijemo gubiti vrijeme zbog neusvajanja EU standarda u područjima koji će bitno unaprijediti kvalitet života građana i privrede. Nanesene su ogromne štete zbog ne korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU, zbog neadekvatne njihove tehničke i stručne pomoći. Vanjska politika BiH mora biti stavljena u funkciju otvaranja svijeta za građane i privredu BiH - zaključila je Baručija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'