Stranačke aktivnosti     | 21.06.2019. 15:43 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Aida Baručija: EU put BiH mora biti temelj pregovora partnera za novu vlast

                „ Višemjesečno sramno i krajnje neogovorno razvlačenje pameti građana Bosne i Hercegovine od strane onih lidera kojima nije cilj formiranje vlasti na državnom nivou, dovodi do još veće izolacije, stagnacije i siromaštva u ovom dijelu Evrope. Bosni i Hercegovini neophodno je hitno pokretanje procesa približavanja EU i NATO-u, jer orgoman spisak problema čeka na rješavanje sve nas koji smo dobili povjerenje od strane naših građana.

One snage koje stvarno žele Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji i NATO savezu a u okviru aktualnih pregovora za formiranje vlasti na državnom nivou, razmisliti će o inicijativi za formiranje Ministarstva za evropske integracije BiH. Činjenica je kako jedno takvo ministarstvo postoji u okviru Vlade Republike Srpske što dovoljno govori da kolege iz tog entiteta imaju otvorena vrata Evropskoj uniji. U tom kontekstu također pozivam pregovarače oko formiranja vlasti na nivou BiH da u svoje uslove uvrste i ovaj prijedlog,“ izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine povodom predugog i neizvijesnog procesa formiranja vlasti na nivou BiH

„ Deklarativno se sve političke stranke u BiH zalažu za pristupanje BiH u EU. U stvarnosti, BiH je na začelju procesa približavanja EU i svakim danom gubi interes evropskih i međunarodnih zvaničnika što mi u Nezavisnom bloku ne želimo dopustiti. Paušalna i od pojedinih snaga opstruirana vanjska i trgovinska politika gotovo je izolovala Bosnu i Hercegovinu od ostatka svijeta i uopšte nije u funkciji naših ekonomskih interesa.

Ne smijemo gubiti vrijeme zbog neusvajanja EU standarda u područjima koji će bitno unaprijediti kvalitet života građana i privrede. Nanesene su ogromne štete zbog ne korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU, zbog neadekvatne njihove tehničke i stručne pomoći. Vanjska politika BiH mora biti stavljena u funkciju otvaranja svijeta za građane i privredu BiH,“ zaključila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Press služba NB

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu