Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 15:30 |

Berton: VSTV i Tužilaštvo usmjeriti rad na rješavanje najtežih krivičnih djela

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Bruce G. Berton ponovio je danas da je sloboda izražavanja ključni stub svake funkcionalne demokratije te kritiziranje i otvorena rasprava o radu zvaničnih institucija, u koje spadaju i pravosudne institucije, trebala bi biti pozdravljena i smatrana konstruktivnom.

Odgovarajući na upit Fene o mogućnosti najavljenog krivičnog gonjenja medija koji su objavljivali negativne poruke o radu pravosuđa "s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema", Berton je naglasio da onima koji vode ili koji učestvuju u slobodnom i otvorenom dijalogu o ovom pitanju ne bi se trebalo prijetiti krivičnim gonjenjem samo zato što izražavaju svoje nezadovoljstvo.

- Takve prijetnje samo dodatno štete ionako narušenom povjerenju javnosti u pravosudni sistem i stvaraju atmosferu straha koji utišava javnu debatu i podriva medijske slobode - stav je šefa Misije OSCE-a, ističući da bi se građani morali oslanjati na slobodne medije koji im pružaju informacije vezane za eventualne zloupotrebe položaja.

Naravno, dodao je, novinari također moraju biti odgovorni u prikupljanju informacija, intervjuiranju javnih ličnosti i provjeri tačnosti činjenica iznesenih u izjavama, kako bi pružili građanima informacije neophodne za efektivno sudjelovanje u demokratskom životu i pozivanje javnih zvaničnika na odgovornost.

Berton je pozvao Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Tužilaštvo BiH da na adekvatan način usmjere svoje aktivnosti i resurse ka rješavanju najtežih krivičnih djela u koje spadaju korupcija i organizirani kriminal, radije nego da napadaju rad novinara i time dalje podrivaju percepciju javnosti o nepristrasnosti pravosudnog sistema.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Centar Tuzle zatvoren zbog rekonstrukcije događaja u vezi s ubistvom Džinića

Berton: BiH zaglavljena u konstantnom krugu političkih previranja

Berton: Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo