Ekonomija     | 21.06.2019. 14:58 |

UINO- Nije bilo suglasnosti o poravnanju i koeficijentima raspodjele sredstava

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21.juna (FENA) - Ni na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH nije bilo suglasnosti entitetskih predstavnika za donošenje odluka o privremenim poravnanjima za protekle godine, niti za utvrđivanje privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje travanj- lipanj 2019. godine.

Usvojene su izmjene Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH, čime se njena primjena prolongira od 1. kolovoza ove do 1. srpnja 2021. godine jer još nije u upotrebi elektronski potpis u BiH.

Nakon sjednice u Mostaru je saopćeno da će UO UIO informirati Vijeće ministara BiH o ovoj odluci i problemima u njenoj primjeni zbog nepostojanja tijela u BiH za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda za korištenje naprednog elektronskog potpisa.

UO UINO odgodio je danas raspravu o Nacrtu zakona o carinskim prekršajima BiH koji treba da bude usklađen sa Zakonom o carinskoj politici BiH čija primjena počinje od 2021. godine.

Na sjednici je razmatrana i informacija o stanju i aktivnostima UINO BiH za prvi kvartala ove godine, gdje se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a u odnosu na isti period prošle godine.

Članovi UO razmatrali su danas inicijatvu iz UINO za izmjenu Zakona o plaćama i naknadnama u institucijama BiH i bit će urađene detaljne analize prije konačne odluke o toj inicijativi koja bi kasnije trebala biti upućena u dalju proceduru usvajanja od Vijeća ministara do Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom