Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 14:15 |

Obilježavanje godišnjice pogibije komandanta Meha Drljevića i njegovih saboraca

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. juna (FENA) - Dvadeset četvrta (24) godišnjica pogibije ratnog komandanta Meha Drljevića-Dede i njegovih saboraca, nizom sadržaja obilježava se u Goraždu.

Uspomene na heroje odbrane ovog dijela BiH evocirane su danas obilaskom mezarja u naselju Kolijevke. Porodica i saboraci te delegacije društveno-političkog i vjerskog života položile su cvijeće i učenjem Fatihe odali počast mladićima koji su sa svojim komandantom prije 24 godine, ne štedeći vlastite živote, čvrsto stali u odbranu grada na Drini.

Komandant Meho Drljević – Dedo i njegovih 13 saboraca poginuli su 16. juna 1995. godine na lokalitetu Sjenokosa, a pred njihove duše danas je u džamiji u Kopačina (Novo Goražde) proučen i tevhid.

U gradskoj dvorani Mirsad Hurić upriličena je i postavka ratnih fotografija dok će večeras biti otvoren i 25. Memorijalni turnir u malom nogometu "Meho Drljević – Dedo i saborci“.

Na turniru učestvuje šest ekipa FK "Budućnost“ Banovići, NK "Stjepan Polje“ Gračanica, MFC "Lilium“ Doboj Istok, "Emka Bosnia“ Goražde, FK "Goražde“ i domaćin MNK "Drina“ Goražde. Novina je da će po prvi put nastupiti i pionirke selekcije, a za titulu najuspješnijih takmičit će se FK "Olimpik“ Sarajevo, FK "Goražde“, ŠF "Dribling“ Goražde, ŠF "Pro“ Goražde i NK "Drina“ Goražde.

Prve utakmice igraju se večeras u 18 sati, nakon čega je planirano svečano otvaranje. Turnir će trajati i sutra, a bit će okončan dodjelom pehara i medalja najuspješnijim ekipama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo