Bosna i Hercegovina     | 21.06.2019. 14:11 |

Koalicija protiv zločina iz mržnje: Tretman migranata loš i nedostojan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Koalicija protiv zločina iz mržnje i govora mržnje smatra da je tretman izbjeglica i migranata u Bihaću loš i nedostojan, što osuđuje, te zahtijeva da se istraže i sankcionišu navodi upotrebe sile nad migrantima i izbjeglicama, kao i da im se smjesta dozvoli sloboda kretanja unutar BiH, zagarantirana Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine'.

U saopćenju za javnost ova koalicija zahtjeva "adekvatne uvjete za sve migrante i izbjeglice, te hitni prestanak smještanja ljudi, naročito maloljetnika, na lokalitet Vučjak".  

Iz Koalicije tvrde da je protiv ustavna praksa koju MUP USK prakticira, o kojima izvještavaju izbjeglice, migranti i dobrotvorni radnici, a zasniva se na lišavanju slobode kretanja, i prema navodima izbjeglica i migranata, prisilnim premještanjima na neuslovnu lokaciju Vučjak, sprečavanju kretanja ljudi iz jednog kantona u drugi pojačanim policijskim kontrolama, te prijavljenim 'deportacijama' iz kantona.  

U saopćenju se navodi da je pravo na slobodu kretanja migranata i izbjeglica na teritoriji BiH osigurano Zakonom o azilu Bosne i Hercegovine, kao i Konvencijom o statusu izbjeglica iz 1951. godine te da je UN ocijenio lokalitet Vučjak kao mjesto neadekvatno za život.

- Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih konvencija o zabrani torture, te je i prema njima, ali i prema vlastitom krivičnom zakonodavstvu, obavezna osigurati dostojanstven tretman svim osobama koje se nalaze na njenoj teritoriji, te spriječiti i procesuirati svako nasilje nad izbjeglicama i migrantima, naročito nasilje počinjeno od službenih osoba - kaže se u saopćenju.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje su Asocijacija za demokratske inicijative, Centar za analizu medija i politike, Centar za mlade KVART, Civil Rights Defenders, Fondacija CURE, Fondacija Mediacentar Sarajevo, Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Otaharin, Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA), Sarajevski otvoreni centar, Udruženje BH novinari, Vijeće za štampu u BiH i Tuzlanski otvoreni centar.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana