Kultura     | 21.06.2019. 11:30 |

Izložba Apologija erosa Almina Zrne otvara se sutra u Foto galeriji Jelićeva

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Izložba fotografija „Apologija erosa“ Almina Zrne bit će otvorena u subotu u Foto-galeriji Jelićeva.

O predstojećoj izložbi danas su na najavnoj pres-konfereneciji govorili direktor Centra za kulturu Jelićeva Armin Omerović, voditelj Foto-galerije Dženat Dreković, te autor Almin Zrno.

Dreković je podsjetio da se od otvaranja ove galerije pokazalo da je ona potrebna gradu i fotografima  koji su dobili svoje mjesto za izlaganje.

Odabir Almina Zrne nije bio slučajan jer on je, kako je naglasio Dreković, neko ko ima svoj prepoznatljiv autorski rukopis.

Zrno je smatra Dreković fotograf koji je našao način da pokaže da se treba baviti autorskim radom.

Dreković se osvrno i na mišljenja da za erotsku fotografiju treba imati hrabrosti ustvrdivši da to nije tačno.

 -Ne  treba hrabrost. Treba poseban senzibilitet, promišljanje, izražen fotografski stav da bi se ovo što gledamo na zidovima desilo - naveo je.

Almin Zrno govoreći o izlaganju u Foto-galeriji Jelićeva istakao je da nije bilo dileme da li će izlagati u ovoj galeriji jer je ovo jedina fotografska galerija u Sarajevu a vjerovatno i u BiH.

I kako je rekao ovo je galerija koja je istina mala ali radi kao da ima 1.000 M2 i kao da djeluje u potpuno sređenom društvu.

Almin Zrno, rođen 1966. godine u Sarajevu, jedan je od najznačajnijih fotografa iz Bosne i Hercegovine. Fotografijom se počinje baviti u 16. godini, u foto-kino klubu CEDUS, a već u sedamnaestoj godini prima svoju prvu nagradu za najbolju fotografiju na republičkom takmičenju.

Svoju prvu samostalnu izložbu organizira 2003. godine pod nazivom “STAGE” u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a do danas je organizirao 18 samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Autor je dvije monografije i dobitnik sedam prestižnih nagrada Collegium Artisticum za najbolju fotografiju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavljanje rada 'Majka Srebrenice' fotografa Almina Zrne u Istanbulu

Fotografije Almina Zrne o Murtićevoj izložbi u Vijećnici

Izložba fotografija Mladena Pikulića u galeriji Jelićeva

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta