Stranačke aktivnosti     | 21.06.2019. 10:47 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

„Partija demokratskog progresa poziva rukovodstvo Vlade Republike Srpske da pod hitno učini sve što je moguće kako bi se momentalno zaustavila protivpravna i anticivilizacijska represija nad građanima u Banjoj Luci od strane otuđenih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i njihov brutalni napad na ustavni poredak Republike Srpske“, rekao je član Predsjedništva PDP-a Perica Bundalo i dodao:

„Pored toga, pozivamo Vladu da konačno zaustavi rušenje ugleda Republike Srpske u Evropi i svijetu, jer je Banja Luka uz Tiranu trenutno jedini grad u Evropi iz kojeg u svijet odlaze užasne slike policijske brutalnosti kakve inače karakterišu totalitarne represivne režime“.

Bundalo je rekao da posljednji ispad pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su, umjesto da otkrivaju počinioce brojnih nerazjašnjenih ubistava u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, silu demonstrirali nad nemoćnim starcem koji nije pružao bilo kakav otpor, nanio je jednu od najvećih poslijeratnih šteta imidžu Banje Luke u svijetu.

„Budući da ministar unutrašnjih poslova očigledno više nije u stanju da obezbijedi zakonit rad svih pripadnika MUP-a, obaveza je rukovodstva vlade da spriječi dalje urušavanje pravnog poretka u Srpskoj i hitno smijeni čitav vrh MUP-a koji nije dostojan obavljanja svojih funkcija. Upotrebom neprimjerene fizičke sile nad starim i nemoćnim licima, ali i svim drugim građanima koji ničim nisu isprovocirali napad policijaca, nesavjesni pripadnici MUP-a i njihov nalogodavci stavili su i Republiku Srpsku i sve njene poštene i miroljubive građane na crnu listu zemalja u kojima se krše osnovna ljudska prava i slobode“, istakao je.

Rukovodstvo MUP-a Republike Srpske očigledno ne poznaje domaću niti regulativu Evropske unije u vezi zaštite ličnih podataka i postupka u kojem je moguće tražiti lične podatke od građana. Umjesto da od građana u propisanoj proceduri ljubazno zatraže da otkriju svoje lične podatke, poštujući usvojena pravila, pripadnici MUP-a su staljinističkim metodama osramotili sebe, uniformu koju nose, Republiku Srpsku i sve nas zajedno, smatra Bundalo.

„Njima to nije prvi put i oni naše građane protivpravno ugnjetavaju mjesecima. No, ovo je prvi put da su nepravnu silu upotrijebili prema stranom državljaninu. Javnost Republike Srpske stoga treba da zna da Republiku Srpsku sasvim izvjesno očekuje ozbiljna tužba sa ogromnim tužbenim zahtjevom za naknadu štete, a iznos te naknade štete snosiće građani Republike Srpske“, kazao je.

MUP Republike Srpske preko petnaest mjeseci nije u stanju da funkcioniše u skladu sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o krivičnom postupku, Zakonom o zaštiti ličnih podataka i još čitavim nizom zakona i drugih pravnih propisa.

„Od stepena bahatosti, samovolje i obijesti pojedinih otuđenih pripadnika MUP-a Republike Srpske veće je jedino njihovo neznanje. Budući da će posljedice tog neznanja snositi Republika Srpska i njeni građani, PDP zahtijeva od rukovodstva Vlade Republike Srpske da zaštiti ustavno-pravni poredak zemlje, smijeni vrh MUP-a Republike Srpske i upostavi poštovanje zakona i ustava“, zaključio je Perica Bundalo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom