Ekonomija     | 21.06.2019. 10:36 |

Hrvatska će uvoziti radnu snagu iz Bangladeša i s Filipina

FENA Saopćenje

ZAGREB, 21. lipnja (FENA) - Hrvatska je spremna uvesti radnike iz Bangladeša, objavilo je veleposlanstvo te države u Haagu nakon sastanka bangladeškog veleposlanika s hrvatskim zamjenikom ministra rada Draženom Opelićem, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Kako su objavili iz bangladeškog veleposlanstva, Hrvatska će uskoro u Bangladeš poslati nacrt memoranduma o razumijevanju, a nakon potpisivanja tog dokumenta pokrenut će se nužne pripreme kako bi se regrutirala potrebna radna snaga iz te države.

Prema riječima zamjenik ministra Opalića, Hrvatska želi zapošljavati liječnike, medicinske sestre, stručnjake za informatiku, turističke i građevinske djelatnike, a veleposlanik je prenio uvjeravanja kako je Bangladeš sposoban osigurati kvalificiranu i nekvalificiranu radnu snagu za sve sektore, piše Večernji list.

Jutarnji list, pak, prenosi izjavu čelne osobe Filipinskog udruženja izvoznika Else U.Villa, koja se nalazi u posjetu Hrvatskoj i koja je kazala da će se dio nedostajuće radne snage pokriti Filipnicima.

"Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2000 radnika, a te potrebe su otada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima. Radnici koje nudimo različitih su struka. Kako čujemo Hrvatska u ovom trenutku najviše traži radnike u turizmu i ugostiteljstvu... No nudimo i radnike u graditeljstvu kao i u poljoprivredi", dodala je predsjednica udruge koja okuplja oko 300 licenciranih agencija za izvoz radne snage.

Prema njezinim riječima, minimalna plaća za koju bi slabije obrazovani Filipinci došli raditi je 450 eura mjesečno, čemu još valja dodati i smještaj i hranu. Kod onih obrazovanijih plaća ne bi smjela biti ispod 700 eura, izjavila je Villa za Jutarnji list.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!