Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 18:32 |

Tuzla - Svečano otvoren novi Društveni centar u Kiseljaku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zajedno sa šeficom odjela za medije, kulturu i ljudska prava Ambasade SR Njemačke u BiH Ellen Harte, direktorom Freudenberg Fondacije iz Njemačke Saschom Wenzelom i direktoricom Fondacije tuzlanske zajednice Jasnom Jašarević u četvrtak je otvorio Društveni centar Kiseljak, saopćila je Fondacija tuzlanske zajednice  

Izgradnja centra rezultat je višegodišnjih napora Fondacije tuzlanske zajednice i aktivista Kiseljaka, koji su zajedno s predstavnicima Grada Tuzla i partnerima radili na obnovi društvenog života u mjesnoj zajednici Kiseljak u sklopu projekta „Razvoj zajednice Kiseljak s posebnim akcentom na uključivanje Roma“.

Nakon svečanog otvaranja uslijedio je obilazak novoizgrađenog centra kada su se prisutni mogli upoznati s budućom namjenom ovog centra. Nakon obilaska prostorija centra, uslijedio je kulturni program koji su pripremili učenici OŠ Kiseljak, Srednje muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“ Tuzla, te KUD Izvor Kiseljak. 

Otvaranje Centra Kiseljak rezultat je napora Fondacije i aktivista Kiseljaka, koji su zajedno s predstavnicima Grada Tuzla i partnerima radili na obnovi društvenog života u mjesnoj zajednici Kiseljak. Radi se o zajednici, nekada poznatoj po turizmu i čuvenom izvorištu kisele vode po kojoj je i dobila ime, koja se danas suočava s nizom izazova po pitanju okoliša, kvalitete stanovanja, integracije stanovništva i lošeg materijalnog statusa velikog broja stanovnika ove mjesne zajednice.

 U svom višegodišnjem radu s mještanima Fondacija tuzlanske zajednice uspjela je potaknuti društveni aktivizam u zajednici, organizirala brojne radionice, podržala manifestacije, poduzetničke ideje, obnove i uređenja. Danas je Kiseljak znatno uređenija i organizovanija zajednica nego što je to bio prije. 

Kako bi novoosnovana udruženja imala prostor za rad, a mještani mjesto za okupljanje, Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Grada Tuzle, Freudenberg fondacije i Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH izgradila je novi, savremeni Društveni centra Kiseljak.

Redovni korisnici Centra će imati na raspolaganju biblioteku, savjetovanje sa socijalnim radnicima, te pedagošku radionicu za rad s djecom i mladima. Objekat je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a zadovoljava i standarde energetske efikasnosti.  Osim toga, Centar će pružiti prostor za rad građanskih udruženja koja djeluju u Kiseljaku, ali i prostor za susrete, edukacije, kulturne događaje i druženje građana i posjetitelja Kiseljaka. U centru će biti smješten Matični ured i ured Mjesne zajednice Kiseljak, kao i kancelarija Fondacije tuzlanske zajednice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Kiseljaku održano federalno prvenstvo u spining ribolovu

Diskusijom o transparentnosti i odgovornosti obilježen Svjetski dan nevladinih organizacija

Zahvaljujući sredstvima donatora izgrađeno igralište ispred dječije bolnice Tuzla

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'