Svijet     | 20.06.2019. 16:42 |

Turski sud osudio stotine vođa propalog puča

FENA Internet

ANKARA, 20. juna (FENA) - Turski sud u četvrtak je izrekao teške presude za više od 220 osumnjičenih u jednom od najvećih masovnih suđenja povezanih s propalim pokušajem puča u 2016. godini.

Sud je osudio 17 bivših vodećih vojnih zapovjednika na 141 kaznu doživotne robije, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Oni su optuženi za "kršenja Ustava" korištenjem "prinude i nasilja u pokušaju da svgnu parlament i tursku vladu" i "pokušaj ubistva predsjednika tokom dešavanja u julu 2016. u kojima je ubijena 251 osoba", navodi se u agencijskoj vijesti. 

Suđenje je održano u najvećoj turskoj sudnici unutar zatvorskog kompleksa u Sincanu, predgrađu prijestonice Ankare, posebno izgrađenom za suđenja vezana s optužbama za puč. 

Ukupno 26 vojnih generala, uključujući i zapovjednika zrakoplovstva Akina Ozturka, optuženi su da su vođe propalog puča, a Mehmed Disli, bivši general, među onima je kojima su izrečene kazne doživotne robije.

Od osumnjičenih, njih 176 već je u zatvoru, 35 je na slobodi čekajući suđenje i 13, među kojima je imam sa sjedištem u Sjedinjenim Državama Fetullah Gulen, proglašeno je bjeguncima. 

Ankara optužuje Gulena za orkestriranje puča i traži njegovo izručenje.

Na hiljade osumnjičenih za povezanost s pučem je uhapšeno, suđeno i osuđeno u masovnoj kampanji protiv njih nakon pokušaja puča u 2016., prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana