Stranačke aktivnosti     | 20.06.2019. 14:51 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

PREDMET: Saopštenje za medije

 

GRADSKI ODBOR NEZAVISNOG BLOKA BIHAĆ UPUĆUJE APEL

 

Ismar Cerić: Država mora ravnomijerno rasporediti teret migranata na prostor cijele BiH

Danas se obilježava Međunarodni dan izbjeglica, a upravo danas veliki dio Bosne i Hercegovine se nalazi u izrazito nepovoljnoj situaciji po pitanju rješavanja problema onih koji ne žive u svojim domovima. Područje Unsko-sanskog kantona najviše je zahvaćeno migranstkom krizom koja iz minute u minut donosi nove probleme kako samim migrantima tako i građanima i cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini nerad, posebno državnih institucija predstavlja najveći problem i jedino one mogu rješavati migranstku i druge krize u kojima mi konstatno živimo sve ove godine. Pojedini lideri stranaka koje participiraju na državnom nivou učinili su da ovaj problem postane lokalni i da se na paušalan način pokušava ublažiti efekat neodrživog sistema. Ovo nije i ne smije biti samo problem USK.

Danas je Vlada Federacije BiH izdvojivši 4 miliona KM za rješavanje migranstke krize samo malo ublažila situaciju. Ovo je svojevrsna kap u moru. Nama trebaju sistemska rješenja, ravnomjerno raspoređivanje i teret prihvata migranata na prostoru cijele BiH. To vladajuće većine i lideri koji vode državu na federalnom i državnom nivou moraju uraditi. Time bi pokazali barem mrvicu odgovornosti i razumijevanja prema stanju u kojem žive Krajišnici u posljednje vrijeme.

Uz sve ovo, nažalost nemamo jasne strategije, niti pristupe evropskim zvaničnicima. Niko od ovih što vode državu ne razgovara sa onima koji mogu i moraju pomoći Bosni i Hercegovini i ovim napaćenim ljudima koje je muka natjerala da migriraju iz svojih domova i od svojih porodica. Smatram da nisu samo migranti donijeli problem u Bosnu i Hercegovinu, ali oni su dodatno razotkrili problem u Bosni i Hercegovini, a to su nefunkcionalne i slabe institucije i ljudi u njima koji ne rade svoj posao” izjavio je Ismar Cerić, predsjednik Gradskog odbora Nezavisnog bloka Bihać.

Nezavisni blok koristi ovaj povod da ponovo uputi apel poslanicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da počnu raditi svoj posao. Ovoj zemlji je neophodna stalna komunikacija i stalno lobiranje u međunarodnim okvirima.

 

Pres služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'