Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 14:50 |

U RS novi način formiranja regionalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20. juna (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) dala je saglasnost da se u tom bh. entitetu formiraju regionalni monitoring timovi za borbu protiv trgovine ljudima, u skladu s organizacijom okružnih tužilaštava u RS.

Time se mijenja dosadašnja organizacija regionalnih monitoring timova, koja je bila u skladu s organizacijom Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

U julu 2003. godine Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o procedurama i načinu koordinacije aktivnosti na sprečavanju trgovine ljudima i ilegalne migracije u BiH te uspostavljanju funkcije Državnog koordinatora za BiH. Na taj način uspostavljeno je tijelo odgovorno za koordinaciju aktivnosti u vezi sa trgovinom ljudima.

Iz entitetske vlade u saopćenju podsjećaju da su, u skladu s Pravilima o zaštiti žrtava i svjedoka žrtava trgovine ljudima BiH, donesenim 2007. godine, uspostavljeni regionalni monitoring timovi za borbu protiv trgovine ljudima.

Ti regionalni monitoring timovi za Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzlu formirani su po principu teritorijalne organizacije Državne agencije za istrage i zaštitu s ciljem koordinacije aktivnosti u suprotstavljanju trgovini ljudima na regionalnom nivou.

U regionalne timove, pored nadležnih institucija sa BiH nivoa vlasti uključeni su i predstavnici entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i policije Brčko Distrikta BiH, tužilaštva, ministarstva za rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, inspekcije rada, centra za socijalni rad i nevladine organizacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) je, prepoznajući problem trgovine ljudima, te potrebu za saradnjom u ovoj oblasti, podržavalo zajedničke aktivnosti i učestvovalo u radu predmetnih timova, u skladu s pozitivno-pravnim propisima koji regulišu ovu oblast.

-Međutim, nakon izvršene analize dosadašnjeg rada predmetnih timova, svrsishodnost njihovog postojanja i Spomenutog načina organizacije, MUPRS-a je utvrdilo da timovi nisu postigli očekivane rezultate, odnosno da nisu ostvarili svrhu svog postojanja. S tim u vezi, a nakon postignutog konsenzusa predstavnika svih nadležnih institucija RS, MUP je uputilo inicijativu Ministarstvu sigurnosti BiH da se izvrši reorganizacija regionalnih timova, i umjesto dosadašnje organizacije regionalnih monitoring timova koja je u skladu sa organizacijom Državne agencije za istrage i zaštitu, MUPRS predložilo je organizaciju koja bi bila u skladu sa organizacijom okružnih tužilaštava u RS – navode iz Vlade RS-a.

Prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova u pogledu organizacije budućih regionalnih monitoring timova je u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, te članom 29. Konvencije Vijeća Evrope o akciji protiv trgovine ljudima, koji propisuju da će države usvojiti neophodne mjere da bi obezbijedile koordinaciju politika i djelovanja službi i drugih javnih organa koji se bore protiv trgovine ljudima postavljajući koordinirajuća tijela.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

KS - U 2023. evidentirana dva slučaja trgovine ljudima i jedan slučaj krijumčarenja ljudi

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom