Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 13:17 |

Dan izbjeglica - Predstavljen Regionalni program stambenog zbrinjavanja

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - U sjedištu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini obilježen je 20. juni, Međunarodni dan izbjeglica, te je predstavljen Regionalni program stambenog zbrinjavanja osoba raseljenih zbog sukoba na tlu bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka.

Uoči druženja upriličenog s korisnicima ovog programa, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac izjavila je novinarima da u BiH trenutno borave 103 osobe iz drugih zemalja za statusom izbjeglica, a od njih 34 u statusu supsidijarne zaštite.

Kad dobiju ovaj status, izbjeglice stiču zdravstvenu i socijalnu skrb i druga prava, za šta Ministarstvo godišnje izdvaja oko 140.000 KM.

U Bosni i Hercegovini trenutno je aktuelan značajan broj projekata za rješavanje problema izbjeglica.

Cilj je, prema riječima ministrice Borovac, da ovi poblemi  budu riješeni, pa se od 2,2 miliona osoba koje su se pomjerile iz prijeratnih domova, vratilo oko 450.000.

Od interno raseljenih, oko 612.000 se vratilo kućama, dok se za njih 90.400 još rješava problem.

Ministrica Borovac je naglasila regionalni stambeni program, u kojem BiH, putem stambenog zbrinjavanja vraća njene građane koji su izbjegli u zemlje okruženja.

Dosad je BiH realizirala 200 miliona KM, koliko je za nju predviđeno ovim regionalnim projektom, a od toga 'povukla' oko 146 miliona KM.

Tim novcem treba da bude stambeno zbrinuto 3.200 interno raseljenih porodica odnosno oko 10.000 osoba.

Namjera je i stambeno zbrinjavanje u periodu 2020.-2021. godina oko 7.200 interno raseljenih koji borave u kolektivnim centrima.

U Bosni i Hercegovini boravi i veliki broj migranata od kojih nijedan nije dobio dosad izbjeglički status niti status supsidijarne zaštite, napomenula je ministrica. Oni koji ispune uvjete prešli bi na staranje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Borovac je napomenula da u migrantskom centru Salakovac boravi dnevno oko 200 migranata, uglavnom porodica s djecom, čiji je život potpuno organiziran, po njenim riječima.

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Richard Maša naglasio je, kao i ministrica Borovac, regionalni stambeni program čiji je najveći donator Evropska unija s više od 230 miliona eura.

I Maša je podsjetio da u BiH, na osnovu tog regionalnog poduhvata, treba stambeno zbrinuti 3.200 interno raseljenjih do kraja 2021. godine.

Obećao je  još veću pomoć Evropske unije ne samo za stambeno zbrinjavanje raseljenih već i za reformske procese, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb te za mogućnosti zapošljavanja kako bi povratak ovih osoba u prijeratna mjesta življenja bio održiv.

Regionalna predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i predstavnica u Bosni i Hercegovini Anne Christine Eriksson rekla je da su raseljene osobe posljedica koja još traje i nakon završetka konflikata s početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Eriksson je naglasila da je UNHCR, zajedno s OSCE-om, aktivni partner u regionalnom stambenom programu koji raseljenima ne znači samo krov nad glavom nego ponovnu izgradnju života na dostojanstven način.

UNHCR je posvećen nastavku podrške Bosni i Hercegovini, navela je također, u želji da ovaj program dođe do onih kojima je najpotrebniji.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Fermin Cordoba kazao je da se ne može ignorirati značajan broj migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini, posebno u Unsko-sanskom kantonu, te je pozvao relevantne institucije i nivoe u Bosni i Hercegovini na koordinirano djelovanje u suočavanju s tim problemom.

Što se tiče regionalnog stambenog programa za osobe interno raseljene iz BiH u zemlje okruženja, Cordoba ističe transparentnost i jasne kriterije tog projekta.

Izrazio je nadu da će korisnici biti najugroženije kategorije na koje se program i odnosi, kao i da će i u tom segmentu preovladavati transparentnost.

 Ovaj zvaničnik OSCE- podsjeća da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nije potpuno implementiran te poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da koordinirano djeluju u tom pravcu i u pravcu pomirenja.

Janja Pirel, žena koja je tokom proteklog rata u BiH izbjegla u Hrvatsku, jedna je od korisnica regionalnog stembenog programa.

Ona je izrazila zahvalnost što joj je taj projekat omogućio povratak u novu kuću na području Hadžića. Iako joj u raseljeništvu nije bilo loše, kako je navela, željela je da se vrati u Bosnu i Hercegovinu gdje želi ostati do kraja života.

Ukupna vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je oko 1,2 milijardi  KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je najveći donator s oko 450 miliona KM.

Program su podržali i drugi donatori: Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Italija, Švicarska, Danska, Turska, a snažnu podršku programu pružaju UNHCR, OSCE te Razvojna banka Vijeća Evrope. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana