Magazin     | 20.06.2019. 13:36 |

Koncert Flamenco Balcanica u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. lipnja (FENA) - Francuski institut u BiH i Mostar Gypsy Festival predstavit će u Mostaru u okviru manifestacije "La Fête de la Musique/Praznik muzike" koncert španjolskog flamenco virtuoza Jeronima Maye i bh. umjetnice Merite Bavčić.

Na koncertu koji će se održati u subotu, 22. Lipnja, u magazi Mujage Komadine u Mostaru u 20.30 sati posjetitelji će osim u flamencu i sevdalinkama, uživati i u francuskim šansonama.

Suradnjom ovo dvoje umjetnika nastao je i jedinstveni glazbeni projekt Flamenco Balcanico.

Cilj je projekta spajanje kulture Španjolske i Balkana kroz njihovu glazbu. Iako su flamenco i sevdah dva glazbena žanra koja predstavljaju dvije različite kulture, oni istovremeno imaju i mnogo toga zajedničkog.

Flamenco je, zapravo, krik naroda koji je protjeran, naroda koji pati, ali i krik za slobodom i životom, krik naroda koji zna da voli. Time je njegova suština jednaka suštini sevdaha, te zbog toga u nekoliko minuta slušanja flamenca ili sevdaha možete osjetiti cijeli splet emocija, od melanholije, tuge, boli, pa do sreće, slobode i naravno ljubavi. Sevdalinka je naše kulturološko blago, baš kao što je to flamenco za Španjolsku.

Glazba, kao univerzalni jezik, ne poznaje granice i do sada smo često imali priliku čuti najrazličitije fuzije jazz muzike s drugim stilovima, te se tako sevdah, kao i flamenco, vrlo često našao u dodiru s jazzom.

Međutim, sevdah i flamenco se do ovog projekta, nikada nisu susreli na način koji zaslužuju. Zbog toga je, za ove dvije nevjerojatne muzike, projekt Flamenco Balcanico od velikog značaja. Ideja za ovaj projekt nastala je u Granadi prije dvije godine, kada se Jeronimo prvi put susreo s balkanskim melosom, slušajući izvedbe Merite Bavčić.

Umjetnici su se do sada bh. publici predstavili na koncertima upriličenim pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španije, a prošle godine su počeli sa snimanjem albuma Flamenco Balcanico u mostarskom Pavarotti studiju.

Merita Bavčić je bosanskohercegovacka pjevačica rođena u Goraždu tokom rata. Već od malih nogu slijedila je svoj san - ponuditi nešto novo svojoj kulturi i predstaviti svoju kulturu u drugim zemljama. Koristeći svoje jezičke vještine, pjevala je po čitavoj BiH na francuskom, španjolskom, talijanskom, engleskom...

Zaljubljena u Chanson française, prije nekoliko godina je otišla u Francusku gdje je pored francuske šansone izvodila flamenco, te bosansku i balkansku muziku, kako bi predstavila svoje kulturno blago u Francuskoj. Nakon toga je posjetila i Granadu, gdje je flamenco učila od najboljih španjolskih muzičara te je tim putem nastavila i nakon svog povratka u BiH.

Jeronimo Maya rođen je u Madridu 1977. godine u romskoj porodici jakih flamenco korijena. Potomak je gitarskog maestra Ramona Montoya. Njegov otac Felipe Maya, profesionalni gitarist i njegov ujak Ricardo Losada el Yunque, poznati pjevač, učio ga je da živi i poštuje flamenco. Jeronimo je danas jedan od najistaknutijih flamenco gitarista, koji naprosto oduševljava svojom kreativnošću i osjećajem za ritam, a bh. publici prvi put se predstavio upravo s projektom Flamenco Balcanico.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo