Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 09:43 |

Usvojen rebalans budžeta Brčko distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 20. juna (FENA) - U nastavku 50. redovne sjednice održane u srijedu poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

Rebalansom je budžet uvećan za 18.677.775 maraka nakon čega ovogodišnji budžet Distrikta iznosi 248.226.474 maraka, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić podsjetio je da prilikom usvajanja budžeta u zakonskom roku, krajem marta ove godine, nije bilo značajnijih intervencija na prijedlog budžeta koji je uputio gradonačelnik, ali da je tada postignut dogovor da se ubrzo nakon usvajanja pristupi rebalansu.

Govoreći o strukturi rebalansa budžeta, on je pojasnio da su 4.000.000 maraka predviđena za plate prema zakonima o platama u javnoj upravi i institucijama Brčko distrikta čija primjena počinje 1. jula ove godine.

"Obezbijedili smo dodatnih 250.000 maraka za formiranje implementacione jedinice za realizaciju međunarodnih projekata i povlačenje grant-sredstava, kao i grant Razvojno-garantnom fondu za subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prvog stana. Oko 100.000 maraka je obezbijeđeno za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, što je bio zahtjev Javne zdravstvene ustanove i oboljelih od dijabetesa", rekao je Kadrić.

Od infrastrukturnih projekata naveo je novo investiranje od 350.000 maraka u Poljoprivredno-medicinsku školu za izgradnju fiskulturne sale i opremanje aneksa.

"Konačno ćemo realizovati projekt obnove individualnih stambenih objekata za korisnike koji su već izabrani u prethodne tri godine za šta je izdvojeno 220.000 maraka. Imamo i poseban program stambenog zbrinjavanja najugroženijih porodica koji će Skupština usvojiti", rekao je Kadrić.

Kao značajne stavke naveo je rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica za šta je predviđeno 1,7 miliona maraka, kao i izgradnju vodovodne, kanalizacione mreže i arteških bunara sa 625.000 maraka.

Obezbijeđen je i novac za nastavak izgradnje mini zaobilaznice Čardaklije kroz MZ Rijeke i nastavak izgradnje Bulevara, dodatnih 750.000 maraka za dječiji vrtić na Ilićki i po 200.000 maraka za fiskulturne sale u Rašljanima i Omerbegovači.

"Opredijelili smo se i da značajno podržimo sportske klubove, prvenstveno premijerligaše. Značajno ćemo podržati ŽOK 'Jedinstvo' i MOK 'Mladost' jer igraju međunarodnu, evropsku ligu, a FK 'Jedinstvo' ćemo pomoći sa 200.000 maraka jer ulaze u prvu ligu Republike Srpske i naš je cilj da budu premijerligaši BiH", rekao je Kadrić.

Na 51. sjednici koja je započela nakon redovne podnevne pauze, Skupština je po hitnom postupku usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta, a doneseni su i Zakon o likvidacionom postupku, kao i Zakon o stečaju. Poslanici su razmatrali i Informaciju o radu Osnovnog suda Brčko distrikta u prošloj godini.

Sjednica je prekinuta nakon pauze na kojoj nije postignuta saglasnost o Prijedlogu odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije koja je u dnevni red uvrštena na početku sjednice.

"Moram priznati da se nakon obavljenih konsultacija nismo usaglasili oko toga ko će biti vršilac dužnosti u periodu od šest mjeseci kako bi se mogla pripremiti procedura za raspisivanje javnog konkursa za izbor direktora i početak formiranja ove institucije, veoma bitne za Brčko distrikt. Nastavit ćemo s konsultacijama i usaglašavanjem kako bi došli do rješenja", izjavio je Kadrić nakon sjednice.

Poslanici su na početku zasjedanja Skupštine minutom ćutanja odali poštu preminulom Mihajlu Jovanoviću, bivšem potpredsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH, stoji u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Javne rasprave o Prijedlogu proračuna Distrikta 17. i 21. listopada

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o rebalansu budžeta

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o rebalansu federalnog budžeta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom